Krémová hrášková polievka so syrovými batôžtekmi

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 zemiak
  • 1 liter vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 100 g masla
  • Slnečnicový olej
  • Biele korenie
  • Na syrové batôžky:

    • 1 balenie lístkového cesta Billa
    • 120 g balkánskeho syra typu Feta
    • Zväzok petržlenovej vňate alebo iných jarných byliniek (medvedí cesnak, žerucha, mäta)
    • 1 vajíčko
    • Sezamové semienka
    • Mleté čierne korenie
    • Pažítka na ozdobu
    Ingrediencie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 zemiak
  • 1 liter vývaru
  • 100 ml smotany na varenie
  • 100 g masla
  • Slnečnicový olej
  • Biele korenie
  • Na syrové batôžky:

    • 1 balenie lístkového cesta Billa
    • 120 g balkánskeho syra typu Feta
    • Zväzok petržlenovej vňate alebo iných jarných byliniek (medvedí cesnak, žerucha, mäta)
    • 1 vajíčko
    • Sezamové semienka
    • Mleté čierne korenie
    • Pažítka na ozdobu

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px

    Táto skvelá krémová hrášková polievka patrí do kategórie zdravá strava a pritom sa nemusíte báť, že by ste boli ukrátený ho plnohodnotnú chuť alebo vás dostatočne nezasýtila. Navyše si ju môžete pripraviť kedykoľvek, lebo sa dá pripraviť aj z mrazeného hrášku. Mrazený hrášok obsahuje vysoký podiel vlákniny a minimum tukov.

    Lahodná krémová hrášková polievka s jarnými bylinkami

    Postup:

    1. V hrnci na oleji a masle speníme najemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak.
    2. Krátko orestujeme, pridáme na malé kocky nakrájaný zemiak.
    3. Zalejem vývarom, prisypeme hrášok, pridáme soľ a biele korenie a polievku privedieme k varu.
    4. Povaríme 15 minút do mäkka.
    5. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a zjemníme smotanou. Ešte chvíľu povaríme a podávame.
    6. Rúru zohrejeme na 200°C.  V miske zmiešame  nasekanú petržlenovú vňať a bylinky s rozdrobeným syrom feta a mletým čiernym korením.
    7. Lístkové cesto rozkrájame na štvorce, naplníme syrom, okraje potrieme vajíčkom, spojíme a vyformujeme batôžky.
    8. Potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme do zlata približne 20-25  minút.
    9. Krémová hrášková polievka chutí skvelo a sýto podávaná v miske s pečenými syrovými batôžtekmi.
    10. Polievku môžeme prizdobiť pažítkou.
     

    Naše tipy:

    • Syrové batôžky chutia výborne aj samotne, len tak k vínku.
    • Vďaka dostatočnej konzumácii hrachu budete mať menej zdravotných problémov. Hrášok je vynikajúcim zdrojom železa. To pomáha hlavne v boji proti únave a chudokrvnosti. Je odporúčaný najmä pre ženy, ktoré sú najčastejšie postihované týmto problémom. Navyše vyšší obsah železa nám dodáva pocit sily a energie. Niet divu, že Janko Hraško narástol a zosilnel vďaka hrachu.