Krtkova torta - lahodný tvarohovo-smotanový krém s čokoládou, kakaová piškóta a banány. Kombinácia, ktorej žiadne dieťa, ale ani dospelý neodolá. Na detskú párty skúste nabudúce pripraviť podobné jedlé kvetináče, uvidíte, že zabodujete nielen u detí. Plnka a banány sú ukryté pod vrstvou „hliny“, v podobe rozmrvenej kakaovej piškóty. Ako „rastlinku“ použite kúsok čerstvej bylinky, alebo jedlého kvietka, výborná je napr. mäta, medovka, harmanček, ...no a v zdravej a výživnej pôde nesmú chýbať dážďovky, takže pokojne jednu kyslú žížalku v podobe cukríka zapichnite do kvetináča 😉
Krtkova torta so "žížalkami" 🙂
Postup:
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Dno okrúhlej formy na pečenie vystelieme papierom a boky aj papier vymastíme maslom.
- Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s 90 g cukru do hustej peny. Potom zašľaháme olej a mlieko. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha, potom pridáme zvyšných 90 g cukru a vyšľaháme do hustého lesklého snehu.
- Múku preosejeme s kakaom a práškom do pečiva. Túto zmes opatrne vmiešame do žĺtkovej hmoty. Potom opatrne, pomocou stierky zamiešame do cesta sneh.
- Nadýchané cesto vylejeme do pripravenej formy (ak máme formu s odpínacím dnom, radšej ju zvonka obaľte hliníkovou fóliou-predídete tak kvapkaniu roztopeného masla na dno rúry). Pečieme 40-50 minút, otestujeme drevenou špajľou. Korpus necháme chvíľu schladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
- Pri kréme je dôležité aby mascarpone a šľahačka boli vychladené na rovnakú teplotou. Preto ich treba skladovať minimálne 12 hodín spolu v chladničke na najchladnejšom mieste. Mascarpone, šľahačku, cukor a vanilkový cukor šľaháme na nižších otáčkach približne 1 minútu. Potom zvýšime otáčky a šľaháme cca 2 minúty, kým nezískame pevný hladký krém. Do tohto krému na striedačku po lyžiciach zašľahávame smotanu a tvaroh. Do krému najemno nastrúhame čokoládu a rýchlo zamiešame.
- Vychladnutý korpus si nadrobíme najemno. Banány nakrájame na kolieska. Na dno pohárikov nasypeme rozmrvenú piškótu, pridáme krém a banány. Takto vrstvíme až po okraj pohárov, poslednú vrstvu piškóty sa snažíme navrstviť do mierneho kopčeka, aby sme dostali podobu kvetináča plného hliny.
- Do takto pripravených „kvetináčov“ napicháme stonky čerstvej mäty a do „hliny“ zapichneme želé dážďovku. Poháriky dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc. Tesne pred servírovaním môžeme pridať menovky akú rastlinku v kvetináči pestujeme a Krtkova torta je pripravená na maškrtenie 🙂