Kulajda – jedinečná polievka, ktorá je pýchou českej kuchyne

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4-5 osôb:

  • 2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb (alebo 3 veľké hrste sušených)
  • 200 ml smotany min. 30% (výborná je aj bezlaktózová verzia)
  • 1 – 1 ½ litra vývaru (napr. zeleninový alebo slepačí)
  • menší zväzok čerstvého kôpru
  • 4-5 lyžíc octu (podľa chuti)
  • 2-3 lyžice kryštálového cukru (podľa chuti)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list
  • nové celé korenie
  • Ingrediencie

    Pre 4-5 osôb:

  • 2 šálky nakrájaných čerstvých lesných húb (alebo 3 veľké hrste sušených)
  • 200 ml smotany min. 30% (výborná je aj bezlaktózová verzia)
  • 1 – 1 ½ litra vývaru (napr. zeleninový alebo slepačí)
  • menší zväzok čerstvého kôpru
  • 4-5 lyžíc octu (podľa chuti)
  • 2-3 lyžice kryštálového cukru (podľa chuti)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • bobkový list
  • nové celé korenie
  • Nutričné hodnoty

    W39 Web Banner 1920x455px2

    Pravá juhočeská kulajda sa preslávila vďaka skutočne výbornej chuti, doplnenej hubami a smotanou, skutočne hustej konzistencie. My si ju však vieme spraviť po svojom - po slovensky! 🙂 Doplnili sme do receptu to, čo my máme radi a je na svete krásna biela polievočka. Použijeme smotanu na šľahanie, aby polievka mala krásnu plnú a krémovú chuť. Pre ľudí ktorí majú problémy s trávením laktózy je už dnes dostupná aj bezlaktózová verzia smotany na varenie a šľahanie, pokojne ňou možno nahradiť smotanu aj v tomto recepte. Ak sa radi prechádzate s košíkom po lese a ste vášnivý hubár, alebo ste od známych dostali pár čerstvých húb, neváhajte a pustite sa do prípravy tejto výbornej klasickej českej polievky. Kulajda je skutočne jedinečná polievka vďaka svojej špecifickej chuti.

    Kulajda - polievka z lesa

    Postup:

    1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pripravíme ružovú zásmažku. Prilejeme horúci vývar a pomocou metličky dobre rozmiešame, aby nám nezostali hrudky.
    2. Vývar prilievame postupne podľa toho, akú hustú polievku chceme mať. Privedieme k varu a plameň stiahneme na minimum.
    3. Vložíme očistené nakrájané huby, bobkový list a nové korenie. Osolíme a okoreníme. Povaríme na miernom ohni 15 minút.
    4. Potom pridáme do polievky zemiaky nakrájané na kocky a opäť povaríme až kým nie sú zemiaky mäkké (cca 10-15 minút).
    5. Do polievky pomaličky a za stáleho miešania prilejeme šľahačkovú smotanu, cukor a najemno nasekaný kôpor, premiešame a necháme prevariť ešte pár minút. Nakoniec polievku odstavíme a vmiešame ocot podľa chuti.
    6. Podávame s dobrým domácim chlebom ozdobené najemno nasekaným kôprom.

    Naše tipy:

    • Ak nemáte po ruke čerstvé huby, použite v recepte sušené: na uvedené množstvo polievky budú stačiť 3 plné hrste sušených húb. Pred varením ich zalejte vriacou vodou a nechajte napučať 20-30 minút.
    • Výborným doplnkom kulajdy je aj vajíčko, ktoré si buď uvaríme v octovej vode ako stratené vajce, alebo do taniera môžeme vložiť aj varené vajíčko nahniličku.