Máte chuť na rýchly, chutný a šťavnatý obed? V tom prípade máme niečo pre vás! Pilaf - šťavnatá ryža uvarená so zeleninou a mäsom a následne zapečená v rúre - to je ten recept, ktorý budete milovať. Pilaf je tradičné jedlo, ktoré má korene ešte v starej Perzii. Samotne slovo "pilaf" je perzského pôvodu a znamená "miska ryže". Toto jedlo s obľubou pripravujú v rôznych obmenách najmä na Balkáne, Blízkom východe, Kaukáze, Indii. Pripravte si ho aj vy podľa nášho receptu 🙂
Čo je pilaf?
Postup:
- V približne 1 l vriacej vode povaríme kuracie mäso cca 20 až 30 minút. Zatiaľ čo sa mäso varí, na drobno si nakrájame cibuľku, pór, mrkvu, petržlenový koreň.
- V hlbšom hrnci podusíme tieto ingrediencie na trochu väčšom množstve oleja ako obvykle. Extra olej sa v tomto recepte pridáva kvôli tomu, aby jedlo bolo šťavnatejšie a výdatnejšie. Ak si ale veľmi strážite líniu, pokojne uberte z oleja 🙂
- Po cca 10 minútach pridáme ku zelenine umytú ryžu, premiešame a zalejeme vodou, v ktorej sa povarilo kuracie mäso.
- Kúsky kuracích pŕs nakrájame na kocky, stehná zas len ľubovoľne "natrháme" a vložíme do hrnca so zeleninou a ryžou. Osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a varíme na miernom ohni pokým sa ryža neuvarí.
- Nezabudneme občas premiešať, nakoľko sa ryža môže pripáliť o dno hrnca. Pred zapečením v trúbe pridáme trochu vody (podlejeme). Jedlo nesmie byť suché.
- Zapečieme priamo v hrnci, v ktorom sme pilaf varili cca 15 až 20 minút na 150 stupňov. Ozdobíme nadrobno nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťkou.
Zdroj obr.: dreamstime