Pilaf s kuracím mäsom – jedlo zo starej Perzie

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

vykostené

  • 2 ks kuracie prsia
  • 300 g guľatej ryže
  • 2 stredne veľké cibule
  • polovica stredne veľkého póru
  • 2 až 3 mrkvy
  • 1 petržlen (koreň)
  • za hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • slnečnicový olej
  • vegeta
  • čierne korenie
  • soľ
  • Ingrediencie

    vykostené

  • 2 ks kuracie prsia
  • 300 g guľatej ryže
  • 2 stredne veľké cibule
  • polovica stredne veľkého póru
  • 2 až 3 mrkvy
  • 1 petržlen (koreň)
  • za hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • slnečnicový olej
  • vegeta
  • čierne korenie
  • soľ
  • Nutričné hodnoty

    recepty

    Máte chuť na rýchly, chutný a šťavnatý obed? V tom prípade máme niečo pre vás! Pilaf - šťavnatá ryža uvarená so zeleninou a mäsom a následne zapečená v rúre - to je ten recept, ktorý budete milovať. Pilaf je tradičné jedlo, ktoré má korene ešte v starej Perzii. Samotne slovo "pilaf" je perzského pôvodu a znamená "miska ryže". Toto jedlo s obľubou pripravujú v rôznych obmenách najmä na Balkáne, Blízkom východe, Kaukáze, Indii. Pripravte si ho aj vy podľa nášho receptu 🙂

    Čo je pilaf?

    Postup:

    1. V približne 1 l vriacej vode povaríme kuracie mäso cca 20 až 30 minút. Zatiaľ čo sa mäso varí, na drobno si nakrájame cibuľku, pór, mrkvu, petržlenový koreň.
    2. V hlbšom hrnci podusíme tieto ingrediencie na trochu väčšom množstve oleja ako obvykle. Extra olej sa v tomto recepte pridáva kvôli tomu, aby jedlo bolo šťavnatejšie a výdatnejšie. Ak si ale veľmi strážite líniu, pokojne uberte z oleja 🙂
    3. Po cca 10 minútach pridáme ku zelenine umytú ryžu, premiešame a zalejeme vodou, v ktorej sa povarilo kuracie mäso.
    4. Kúsky kuracích pŕs nakrájame na kocky, stehná zas len ľubovoľne "natrháme" a vložíme do hrnca so zeleninou a ryžou. Osolíme, okoreníme, pridáme vegetu a varíme na miernom ohni pokým sa ryža neuvarí.
    5. Nezabudneme občas premiešať, nakoľko sa ryža môže pripáliť o dno hrnca. Pred zapečením v trúbe pridáme trochu vody (podlejeme). Jedlo nesmie byť suché.
    6. Zapečieme priamo v hrnci, v ktorom sme pilaf varili cca 15 až 20 minút na 150 stupňov. Ozdobíme nadrobno nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťkou.

    Zdroj obr.: dreamstime