Kuracie fajitas v placke s guacamole

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

20

 min

Kuracie fajitas v placke s guacamole

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 cibule
  • 3 farebné papriky (žltá, červená, zelená, oranžová)
  • Olej
  • 8 pšeničných tortíl, Kyslá smotana, limetka a čerstvý koriander k podávaniu

Zmes korenia:

  • 2 ČL sladkej mletej papriky
  • ½ ČL červenej údenej papriky
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • ½ ČL čili alebo kajenského korenia
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL mletého koriandru
  • ½ ČL rímskej rasce
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 1 a ½ ČL soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia

Na guacamole:

  • 2 veľké zrelé avokáda
  • 100 g cherry paradajok
  • 1 čili paprika
  • Soľ a čierne korenie
  • Šťava z ½ limetky
  • Menší zväzok koriandru alebo petržlenovej vňate

Na paradajkovú salsu:

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 cibule
  • 3 farebné papriky (žltá, červená, zelená, oranžová)
  • Olej
  • 8 pšeničných tortíl, Kyslá smotana, limetka a čerstvý koriander k podávaniu

Zmes korenia:

  • 2 ČL sladkej mletej papriky
  • ½ ČL červenej údenej papriky
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • ½ ČL čili alebo kajenského korenia
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL mletého koriandru
  • ½ ČL rímskej rasce
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 1 a ½ ČL soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia

Na guacamole:

  • 2 veľké zrelé avokáda
  • 100 g cherry paradajok
  • 1 čili paprika
  • Soľ a čierne korenie
  • Šťava z ½ limetky
  • Menší zväzok koriandru alebo petržlenovej vňate

Na paradajkovú salsu:

Nutričné hodnoty

Kuracie fajitas je perfektne dochutené a šťavnaté v mäso v placke, pikantné guacamole a farebná paradajková salsa. Je to parádny tip na letné víkendové varenie! Vyskúšajte si recept na výborné fajitas v tortilových plackách.

Fajitas, pikantné guacamole a paradajková salsa

Postup:

  1. Kuracie mäso si nakrájame na tenké rezance a premiešame s pár lyžicami oleja a zmesou všetkých korenín na fajitas. Koreniny pozostávajú ideálne zo sladkej mletej papriky, údenej papriky, sušeného cesnaku, čili alebo kajenského korenia, oregana, mletého koriandru, rímskej rasce, cukru, kukuričného škrobu, lyžičky soli a pol lyžičky mletého čierneho korenia. Ak nám z tohoto niečo nechutí, jednoducho vynechajte.
  2. Kuracie mäso z koreninami zakryjeme a dáme do chladničky marinovať, minimálne pol hodinu ale najlepšie pár hodín.
  3. Zrelé avokádo, prerežeme na polovičku, opačným pokrútením prepolíme. Vyberieme kôstku a lyžičkou vylúpneme dužinu. Rozpučíme ju v miske vidličkou, ochutíme limetkovou šťavou, soľou a korením, Pridáme aj nasekanú čili papričku, nadrobno nakrájané paradajky a koriander. Všetko spolu dobre premiešame a vychladíme v miske v chladničke.
  4. Na paradajkovú salsu premiešame nakrájané farebné paradajky, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, ochutíme octom, olejom, soľou a korením. necháme v chladničke chvíľu odstáť.
  5. Cibuľu a farebné papriky očistíme a nakrájame na tenké plátky.
  6. Na nepriľnavej panvici opečieme na kvapke oleja marinované mäso do zlata z každej strany.
  7. Na opekanie stačí naozaj málo oleja, pretože sme ho pridávali aj do marinády na kura. Keď je hotové, preložíme ho na tanier a do panvice dáme cibuľu a nakrájané papriky. Opekáme spolu do chrumkava a do mäkka. Potom pridáme kuracie mäso a všetko spolu ešte pár minút prehrejeme. Ak treba podlejeme troškou vody a prevaríme.
  8. Tortily trochu zohrejeme v rúre alebo na rozohriatej panvici. Naplníme mäsom a podávame s kyslou smotanou, guacamole a paradajkovou salsou.
  9. Recept na fajitas je tradičný mexický recept podávaný v tortilách. Predovšetkým v lete s farebnými paprikami, avokádovým guacamile a lyžicou vychladenej kyslej smotany je to veľmi chutný recept.
30
min