Levanduľový cheesecake s medom

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na korpus:

Na plnku:

  • 4 vajcia
  • veľkosti L

  • 180 ml kyslej smotany
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL sušenej levandule
  • štipka soli
  • Na polevu:

  • 40 g práškového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 PL medu
  • Ingrediencie

    Na korpus:

    Na plnku:

  • 4 vajcia
  • veľkosti L

  • 180 ml kyslej smotany
  • 180 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL sušenej levandule
  • štipka soli
  • Na polevu:

  • 40 g práškového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 PL medu
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Cheesecake ochutnal asi každý, ale levanduľový cheesecake možno ešte nie. Možno sa vám niekedy zdalo, že je to taký „americký výmysel“ a že si vystačíme so svojimi domácimi koláčmi. Ale viete čo, bola by škoda neochutnať niečo rokmi overené a na celom svete populárne. Najmä, keď máme doma toľko skvelých tvarohov od domácich výrobcov.

    Levanduľový cheesecake so sladkým medom

    Postup:

    1. Veď cheesecake je vlastne chutný tvarohový koláč, kde plnka tvorí dominantu a cesta je na ňom len veľmi málo. Väčšinou sú to podrvené sušienky, ktoré môžete variovať podľa toho či máte chuť na ovsené, zdravšie, v bio kvalite, alebo sladšie a podobne. Dokonca môžete tvarohovú plnku posadiť aj na piškótové cesto, ktoré upečiete podľa svojich nárokov na dobrý koláč. Tento koláč má rád, hádam každý. A dobrým cheesecakeom nemôžete šliapnuť vedľa.
    2. Asi už ste ochutnali cheesecake s príchuťou limetky, malín, kakaa, alebo karamelu. Ale ochutnali ste už letnú edíciu tohto slávneho dezertu? Voňavý levanduľový cheesecake s medom. Tu je recept:
    3. Rúru predhrejte na 180 °C.
    4. Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložte papierom na pečenie a zospodu dôkladne zabaľte alobalom.
    5. Sušienky rozdrvte nadrobno, pridajte zmäknuté maslo a vytvorte kompaktnú zmes, ktorú vysypte do formy. Utlačte, zarovnajte a len krátko (asi 12 minút) zapekajte. Potom nechajte vychladnúť.
    6. Teplotu v rúre upravte na 160 °C.
    7. Smotanový syr s cukrom, vnútro vanilky a med dôkladne šľahajte aspoň 3 minúty, následne do cesta zapracujte vajcia.  Prilejte smotanu na šľahanie a kyslú smotanu, rozdrvenú a preosiatu levanduľu. Krém vylejte do tortovej formy na zapečený korpus.
    8. Tortu obloženú alobalom vložte do vyššieho plechu a do ⅓ vlejte vriacu vodu. Pečte pri teplote 160 °C asi 1,5 hodiny. Po upečení pootvorte dvierka rúry na 5 – 10 cm, vložte varešku medzi dvierka a nechajte cheesecake postupne asi hodinu chladnúť.
    9. Kým cheesecake chladne, pripravte si polevu. Zmiešajte všetky suroviny, po hodine jemne naneste na cheesecake a nechajte dôkladne vychladnúť 4 hodiny v chladničke.