Linecké cesto na Vianoce musí pripraviť každá gazdinka. My sme upiekli Linecké pečivo so šípkovým extra džemom. Je veľmi chutný a jemne kyslastý a skvelo dopĺňa tieto vianočné koláčiky. Linecké koláčiky nesmú chýbať na žiadnom slávnostnom vianočnom stole.Takže dosť bolo riskovania a skúšania toho pravého receptu. Tento recept je pre nás ten naj, veríme že bude aj pre vás a prajeme vám pekné sviatky a advent.
Linecké cesto doplňte jemným a kyslastým šípkovým extra džemom
Postup:
- Začneme oddelením žĺtkov od bielkov. Bielky si môžeme schovať do chladu a použiť ich na iné pečivo, napríklad na cukrové pusinky. Malý tip, nezabudnite nádobu s bielkami označiť počtom bielka, bude sa vám to hodiť.
- Bio citrón dobre umyjeme, kôru nastrúhame (potrebujeme cca 1 lyžičku) a ½ citróna odložíme.
- Do väčšej misy dáme práškový cukor, žĺtky a vyšľaháme. Ak môžeme, použijeme kuchynský robot.
- Ďalej prisypeme múku, pridáme vanilku, citrónovú kôru a trochu citrónovej šťavy. Urobíme cesto. Ak používame robot, ku koncu si cesto domiesime rukami.
- Hotové cesto zabalíme do kuchynskej fólie a dáme minimálne na 1 hodinu oddýchnuť do chladničky, najlepšie však cez noc.
- V deň pečenia cesto vyberieme z chladničky, rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia.
- Za pomoci valčeka na ľahko pomúčenej ploche vyvaľkáme plát, ale nie príliš tenký. Tenké pláty sa príliš skoro vysušia a pripečú. Cca 0,5 -0,75 CM je tak akurát.
- Z cesta pomocou vykrajovačky vykrajujeme tvary a tie potom dávame na vymastený plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Nezabudneme tvary popárovať tak, aby nám sedeli tvary a ich polovičky s dierkou.
- Pečieme podľa veľkosti tvaru asi 5-10 minút.
- Upečené pečivo necháme vychladnúť a následne lepíme vrstvou džemu. Pred servírovaním ho môžeme ešte pocukrovať práškovým cukrom. Tak sa to robí vo väčšine slovenských rodín. Tento recept sme si sem odložili aj my, kolegovia z Kulinária, aby sa nám nestratil 🙂 Veselé Vianoce a dobrú chuť.