linecké cesto koláčiky recept

Linecké cesto na klasické koláčiky

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

linecké cesto koláčiky recept
Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie
  • 500 g hladkej múky Clever 00
  • 250 g masla BILLA
  • 120 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • trocha vanilky
  • 1 Bio citrón (kôra aj šťava)
  • šípkový extra džem Billa
  • práškový cukor na posypanie
Ingrediencie
  • 500 g hladkej múky Clever 00
  • 250 g masla BILLA
  • 120 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • trocha vanilky
  • 1 Bio citrón (kôra aj šťava)
  • šípkový extra džem Billa
  • práškový cukor na posypanie

Nutričné hodnoty

Billa

Linecké cesto na Vianoce musí pripraviť každá gazdinka. My sme upiekli Linecké pečivo so šípkovým extra džemom. Je veľmi chutný a jemne kyslastý a skvelo dopĺňa tieto vianočné koláčiky. Linecké koláčiky nesmú chýbať na žiadnom slávnostnom vianočnom stole.Takže dosť bolo riskovania a skúšania toho pravého receptu. Tento recept je pre nás ten naj, veríme že bude aj pre vás a prajeme vám pekné sviatky a advent. 

Linecké cesto doplňte jemným a kyslastým šípkovým extra džemom

Postup:

  1. Začneme oddelením žĺtkov od bielkov. Bielky si môžeme schovať do chladu a použiť ich na iné pečivo, napríklad na cukrové pusinky. Malý tip, nezabudnite nádobu s bielkami označiť počtom bielka, bude sa vám to hodiť.
  2. Bio citrón dobre umyjeme, kôru nastrúhame (potrebujeme cca 1 lyžičku) a ½ citróna odložíme.
  3. Do väčšej misy dáme práškový cukor, žĺtky a vyšľaháme. Ak môžeme, použijeme kuchynský robot.
  4. Ďalej prisypeme múku, pridáme vanilku, citrónovú kôru a trochu citrónovej šťavy. Urobíme cesto. Ak používame robot, ku koncu si cesto domiesime rukami.
  5. Hotové cesto zabalíme do kuchynskej fólie a dáme minimálne na 1 hodinu oddýchnuť do chladničky, najlepšie však cez noc.
  6. V deň pečenia cesto vyberieme z chladničky, rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia.
  7. Za pomoci valčeka na ľahko pomúčenej ploche vyvaľkáme plát, ale nie príliš tenký. Tenké pláty sa príliš skoro vysušia a pripečú. Cca 0,5 -0,75 CM je tak akurát.
  8. Z cesta pomocou vykrajovačky vykrajujeme tvary a tie potom dávame na vymastený plech, alebo plech vystlaný papierom na pečenie. Nezabudneme tvary popárovať tak, aby nám sedeli tvary a ich polovičky s dierkou.
  9. Pečieme podľa veľkosti tvaru asi 5-10 minút.
  10. Upečené pečivo necháme vychladnúť a následne lepíme vrstvou džemu. Pred servírovaním ho môžeme ešte pocukrovať práškovým cukrom. Tak sa to robí vo väčšine slovenských rodín. Tento recept sme si sem odložili aj my, kolegovia z Kulinária, aby sa nám nestratil 🙂 Veselé Vianoce a dobrú chuť.