Linecké koláčiky – citrónovo-limetkové košíčky

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Na plnku:

  • kôra z 1 citróna
  • za lyžicu citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • trochu kôry z limetky
  • Ingrediencie

    Na cesto:

  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Na plnku:

  • kôra z 1 citróna
  • za lyžicu citrónovej alebo limetkovej šťavy
  • trochu kôry z limetky
  • Nutričné hodnoty

    HL41 Web Banner 2120x455px
    Linecké koláčiky sú hádam najobľúbenejším pečivom, ktoré sa pečie (nielen) na sviatky. Ak sa vám žiada ich obmena, ste na správnej adrese. Pretože linecké cesto je univerzálnym krehkým cestom, z ktorého si viete vytvarovať napríklad milé jedlé košíčky. Ak ich ešte naplníte úžasnou krémovou plnkou s chuťou citrónov a limetiek, určite nešliapnete vedľa.

    Svieže linecké koláčiky

    Postup:

    1. Do väčšej misy preosejeme múku s kypriacim práškom. Pridáme preosiaty práškový cukor, vanilku a suché prísady premiešame. Ďalej pridáme zmäknuté maslo, vajcia a všetko varechou premiešame. Potom ručne vymiesime kompaktné cesto.
    2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odležať asi hodinu. Cesto si môžeme pripraviť aj deň vopred, bude ešte lepšie.
    3. Na plnku privedieme šľahačku do varu a zalejeme ňou na drobné kúsky nalámanú bielu čokoládu. Pridáme kôru z chemicky neošetreného citróna, lyžicu citrónovej alebo limetkovej šťavy a miešame, kým sa biela čokoláda nerozpustí. Plnku dáme dobre vychladnúť do chladničky.
    4. Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a necháme ho pol hodinu pri izbovej teplote, aby zmäklo. Na ľahko pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku max.5 mm a vykrajujeme kolieska o čosi väčšie ako je priemer otvorov na forme na mini muffiny.
    5. Kolieska z cesta potom jemne vtlačíme do otvorov vo forme a vytvarujeme tak košíčky. Cesto popicháme vidličkou a pečieme ho v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 10-12 minút do zlatista. Upečené košíčky necháme úplne vychladnúť.
    6. Pripravenú plnku vyberieme z chladničky a mixérom ju vyšľaháme. Naplníme ju do zdobiaceho vrecka a ozdobne ju nanášame do košíčkov. Povrch plnky môžeme dozdobiť kúskami kôry z citrónov alebo limetiek.