Linecký jablkový koláč s orechmi

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na náplň:

zázvoru

  • 1 lyžička pravého vanilkového prášku, alebo dreň z jedného struku
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • ½ hrnčeka studenej vody
  • Pred pečením:

    s troškou mlieka

    Ingrediencie

    Na cesto:

    Na náplň:

    zázvoru

  • 1 lyžička pravého vanilkového prášku, alebo dreň z jedného struku
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • ½ hrnčeka studenej vody
  • Pred pečením:

    s troškou mlieka

    Nutričné hodnoty

    Billa
    Vianoce sa už pomaly blížia. Aj u nás sa už začína pripravovať pečivo, ale tí moji milí ho majú prísny zákaz ujedať, pokiaľ nebude Štedrý deň. Aby boli všetci spokojní, vždy, keď pripravujem linecké cesto, urobím o jednu dávku naviac. A z tej im upečiem linecký jablkový koláč. Skúste si ho tiež. Škorica, zázvor a vanilka je podľa mňa úžasná kombinácia.

    Linecký jablkový koláč s orechmi

    Postup:

    1. Cukor, múku a maslo spojíme do drobivej zmesi. Môžeme použiť ruky, alebo si prácu uľahčiť v robote s hnetacím hákom. Potom pridáme vodu a pokračujeme v hnetení. Za chvíľu sa nám sformuje krásne hladké linecké cesto. To zabalíme do igelitovej fólie a necháme v chladničke odležať minimálne pol hodiny.
    2. Predhrejeme si rúru na 200 stupňov Celzia a formu na pečenie s priemerom 24 cm si vymastíme trochou masla.
    3. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Dáme ich do hrnca a zalejeme citrónovou šťavou. Ďalej prisypeme cukor, škoricu, zázvor, vanilku a privedieme k varu. Hneď ako jablká pustia trochu šťavy, môžeme zvlášť v hrnčeku rozmiešať zemiakový škrob so studenou vodou a pridať ho k jablkám. Za stáleho miešania varíme ešte asi 2 minúty. Zmes by nám mala zhustnúť, a potom je odstavíme stranou.
    4. Z chladničky vyberieme linecké cesto, nožom odkrojíme asi 2/3, zvyšok vrátime do chladničky. (Posledná tretina bude na vrch koláča). Jemne si pomúčime dosku alebo miesto, na ktorom budeme váľať cesto. Väčší kus vyvaľkáme pomocou valčeka na oválny plát tak veľký, aby mohol tvoriť dno aj okraje koláča v našej forme. Vyvaľkané cesto potom zľahka narolujeme na valček a prenesieme do formy na pečenie. Prstami cesto zatlačíme ku dnu a do vnútorných strán formy. Ak stratí na kráse, prstami cesto pekne uhladíme.
    5. Dno prepichneme na niekoľkých miestach vidličkou a dáme formu s cestom oddýchnuť. Ak máte možnosť do mrazničky aspoň na 15 minút, ak nie, využite chladničku.
    6. Po vybratí z chladu na dno cesta dáme papier na pečenie a nasypeme obyčajné fazuľa kvôli zaťaženiu cesta. (Fazuľu po vybratí nemusíme vyhadzovať, môžeme ju použiť k zaťaženiu cesta znovu a znovu). Formu s cestom takto dáme piecť na 20 minút.
    7. Po 20 minútach formu vyberieme, teplotu znížime na 190 stupňov Celzia a necháme hriať. Na dno formy rovnomerne vysypeme orechovú zmes a navrch jablkovú zmes.
    8. Prišiel čas vybrať z chladničky zvyšok cesta a vopred si premyslieť ako koláč navrchu ozdobíme. Ja si napríklad z kúskov cesta vykrojím hviezdičky, zvyšok cesta potom vyvaľkám na plát s priemerom mojej formy (lepšie, keď trochu presahuje), a ten pomocou valčeka prenesiem navrch koláča. Dozdobím vykrajovanými hviezdičkami a ešte pred pečením v rúre potriem rozšľahaným vajcom s trochou mlieka.
    9. Jablkový koláč potom pečieme na už spomínaných 190 stupňov Celzia 25 minút dozlatova.