Lusková polievka s kôprom je klasika letných dní. Kto by nemal rád tento letný evergreen! Jednoduchá a pritom vynikajúca mliečna polievka so sladučkými fazuľovými luskami a zemiakmi, ochutená kôprom a octom. Ak je lusková polievka pripravená dobre a poctivo z vývaru, čerstvých luskov, kôpru zo záhrady a nových zemiakov, je to skutočná lahôdka! Túto výbornú polievku si môžete dopriať aj keď máte problém s laktózou. Namiesto obyčajného mlieka a smotany jednoducho použite ich bezlaktózové verzie. Chutí tiež skvelo! Záverečné slovo patrí vám, takže luskovú polievku môžete podávať s kôprom, či bez neho. Ochutiť ju môžete normálnym či jablčným octom a lyžicou smotany či jogurtu navyše.
Letná lusková polievka v klasickej i bezlaktózovej verzii
Postup:
- Na základ luskovej polievky speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
- Medzitým si lusky umyjeme, odstránime konce (a prípadné „fúzy“) a nakrájame na 3-4 cm kúsky.
- Pridáme ich k orestovanej cibuli a krátko spolu opražíme.
- Zalejeme horúcim vývarom (alebo vodou) a osolíme. Pridáme bobkový list a korenie.
- Povaríme 5-7 minút. Potom pridáme očistené na kocky nakrájané zemiaky. Polievku povaríme, kým nie sú zemiaky a lusky mäkké.
- Múku rozhabarkujeme v mlieku s kyslou smotanou a pridáme štipku mletej červenej papriky. Z horúcej polievky odoberieme do mlieka dve tri naberačky a premiešame. Potom všetko opatrne prelejeme do polievky.
- Prevaríme, ochutíme čerstvým sekaným kôprom a odstavíme. Ochutíme cukrom podľa chuti a octom.
- Ak robíme bezlaktózovú verziu, použijeme vhodné verzie mlieka a smotany.
- Podávame s dobrým chlebíkom.
Naše tipy:
- Komu nerobí cibuľa v polievke dobre, môže lusky a zemiaky povariť priamo vo vývare a dokončiť podľa receptu, ale cibuľový základ dodá polievke lepšiu, plnšiu chuť.
- V príliš teplých dňoch chutí lusková polievka polievka lepšie teplá až vlažná, nie horúca. Do taniera môžete ešte pridať lyžicu chladnej bielej smotany alebo bieleho jogurtu.