Maková štrúdľa z ťahaného cesta

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na cesto (toto je recept na dve väčšie štrúdle):

  • 1 PL octu (nemusí byť, ale pomôže cestu sa lepšie ťahať)
  • 250 ml vody (prípadne trochu viac na dolievanie)
  • Na plnku:

    maku

  • Asi 200 g kryštálového cukru
  • Ovocie: k maku sa hodia jablká

  • , čerešne, hrozno, slivky

    … – množstvo podľa chuti, približne 300 g na jednu štrúdľu

    Ingrediencie

    Na cesto (toto je recept na dve väčšie štrúdle):

  • 1 PL octu (nemusí byť, ale pomôže cestu sa lepšie ťahať)
  • 250 ml vody (prípadne trochu viac na dolievanie)
  • Na plnku:

    maku

  • Asi 200 g kryštálového cukru
  • Ovocie: k maku sa hodia jablká

  • , čerešne, hrozno, slivky

    … – množstvo podľa chuti, približne 300 g na jednu štrúdľu

    Nutričné hodnoty

    Klasická maková štrúdľa z ťahaného cesta, ako od babičky. Táto naša je od Mišky Smolovej zo Sisters Bakery. Michaela zbiera historické recepty a vydáva ich knižne. Toto je jeden z nich. Veríme, že sa vám štrúdľa vydarí!

    Maková štrúdľa so sezónnym ovocím podľa tradičného receptu

     

    Postup:

    1. Príprava cesta: Z uvedených surovín vypracujeme cesto. Aby sa štrúdľa neskôr dobre ťahala, cesto treba spracovávať veľmi dlho. Ručne asi 20 minút, mixérom asi 10, kým je cesto hladké a pružné.
    2. Vypracované cesto rozdelíme na polovicu, bochníčky potrieme olejom a necháme zakryté odpočívať asi pol hodinu.
    3. Pripravíme si starý, čistý obrus, ktorý pomúčime a na ňom začneme spracovávať cesto. Najprv si valčekom vyvaľkáme cesto do kruhu veľkého asi ako veľká pizza. Potrieme ho olejom a začíname s ťahaním.
    4. Najprv jemne poťahujeme okraje cesta pozdĺž celého obvodu kruhu. Potom začíname cesto nadhadzovať na rukách – niečo podobné ako pizzu. Jednoduchší spôsob je nechať cesto položené na obruse a podložiť si pod cesto ruky do stredu cesta a vyťahovať cesto otvorenou dlaňou smerom von.
    5. Výsledné cesto by malo byť úplne tenké, priesvitné a ideálne bez dier. Okraje cesta ostanú hrubšie, tie však odtrhneme. Vytiahnuté cesto pokvapkáme roztopenou masťou. Tú posypeme mletým makom a kryštálovým cukrom.
    6. Na mak a cukor naukladáme riadnu vrstvu nastrúhaných jabĺk alebo odkôstkovaných sliviek, či iného ovocia a na dochutenie môžeme ovocie posypať mletou škoricou. Ovocie môžete samozrejme aj vynechať. V tom prípade si pripravte o niečo viac plnky. Plnku môžete aj vymiešať z cukru, masla, iného tuku a maku, alebo orechov. Na jeseň sa zvykne robievať aj jablkovo strúhanková štrúdľa.
    7. Pomocou obrusu cesto zrolujeme do závinu a ten opatrne položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnako postupujeme aj s druhou časťou cesta. Potrieme roztopenou masťou alebo olejom a pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu do zlatohneda.
    8. Štrúdľu podávajte trochu vychladnutú. Skvelo sa hodí po jesennom nedeľnom obede, ale aj na raňajky, či desiatu.
    štedrák recept vianočný
    59

    min

    kucharske capice 1