Makové bobaľky môžete tento rok pripraviť aj pre vegánov, aby ste si užili čaro Vianoc všetci. Veľmi sa k ním hodí makové, alebo iné rastlinné mliečko.
Makové bobaľky pre vegánov sú rovnako chutné, ako tie tradičné
Postup:
- Do misky nasypeme múku, pridáme soľ a premiešame. Do stredu urobíme jamku, nadrobíme droždie, pridáme cukor a zalejeme teplým rastlinným mliekom. Zakryjeme a necháme 10 minút vzísť kvások.
- Pridáme olej a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Ak je príliš tuhé, prilejeme ešte mlieko.
- Necháme vykysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vyformujeme valček a nakrájame na malé kúsky.
- Z nich vyformujeme malé guličky, alebo ich len tak nakrájané poukladáme na olejom vymastený plech. Necháme medzi nimi rozostupy, aby sa nezlepili.
- Zakryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút podkysnúť.
- Medzitým si rozohrejeme rúru na 200 °C. Pečieme približne 10-15 minút, do zlata.
- Tesne pred servírovaním ich dáme do misky, prelejeme trochou teplého rastlinného mlieka a necháme ich zmäknúť, potom posypeme makom a cukrom a zľahka premiešame.
- Podávame teplé.