Makový koláč s čerešňami – obľúbená klasika

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

makový koláč s čerešňami

Ingrediencie

makový koláč s čerešňami

Nutričné hodnoty

Web Banner 2120x455px (str. 3)
Najlepšie sú také koláče, ktoré sú rýchlo hotové, nalejú sa na plech, upečú, ozdobia a potom si ich môžeme v kľude vychutnávať ku kávičke na terase. Presne taký je tento makový koláč s čerešňami z našej dielne, vyrobený s použitím celozrnnej múky. To pravé „orechové“ sladké potešenie na slnečný víkend.

Makový koláč s čerešňami na každý deň

Využívajte plody sezóny a pečte z toho, čo nám príroda práve ponúka. Sladké a voňavé čerešne sa výborne hodia v kombinácii s makom na koláče na plech. Na tento makový koláč môžete dokonca použiť aj celý, nemletý mak. Koláčik bude rovnako dobrý a navyše bude príjemne chrumkavý. Táto dávka vystačí na menší plech. Ak budete piecť na klasickom plechu, odporúčame dávku zvýšiť na 1.5 násobok.
Postup
  1. Práškový cukor a zmäknuté maslo alebo tuk rozmiešame do krémova. Pridáme celé vajcia a vymiešame do peny.
  2. Pridáme pomleté lieskové oriešky alebo mandle a mak, varechou dobre zamiešame.
  3. Nakoniec pridáme preosiatu celozrnnú múku s kypriacim práškom, citrónovú kôru a šťavu a vymiešame do hladka. Stačí varechou alebo metličkou.
  4. Plech zľahka potrieme maslom alebo tukom, vystelieme papierom na pečenie a naň nalejeme koláčovú zmes.
  5. Na povrch naukladáme čerešne.
  6. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút, kým sa okraje koláča nezačnú sfarbovať do hnedasta.
  7. Koláč necháme vychladnúť a až potom ho nakrájame. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom, alebo dozdobiť vyšľahanou šľahačkou.
Makový koláč s čerešňami je vhodný ku každej príležitosti. Ak pečiete iba pre seba, neváhajte si ho odložiť do mrazničky. Neskôr ho stačí nechať roztopiť na teplom vzduchu a je ako čerstvý 🙂