Obľúbený makový závin s lieskovými orechami je spojenie dvoch vášní... Sladkej makovej aj tej chrumkavej orechovej.
Makový závin s orieškami
- V miske zmiešajte múku a soľ, pridajte suché droždie a ešte raz premiešajte. Žĺtka a celé vajce rozšľahajte s mliekom a pridajte do múky.
- Ďalej pridajte pomarančovú šťavu s kôrou, cukor a maslo. Elektrickým mixérom vymiešajte mäkké a vláčne cesto.
- Cesto prehoďte na pracovnú dosku a mieste ho ďalších 5 minút. Potom ho vložte späť do misy, ktorú ste predtým vytreli olejom. Cesto potrite olejom, prikryte ho a nechajte na teplom mieste odležať, aby zdvojnásobilo svoj objem. Keďže je toto cesto veľmi hutné a mastné, môže vám vykysnúť až za 2 hodiny.
- Na plnku si zmiešajte mak s cukrom a pridajte vriace mlieko. Keď zmes trochu vychladne, pridajte lieskové orechy a vanilkový extrakt a primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdeľte ho na dve časti a každú rozvaľkajte na pracovnej doske posypanej múkou. Na každú polovicu vyvaľkaného cesta natrite vrstvu plnky a zviňte. Vložte ho do formy vystlanej papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút nakysnúť. Pred pečením popichajte závin na viacerých miestach vidličkou.
- Pečte v predhriatej rúre na 180°c asi 40 minút. Ku koncu pečenia rozšľahajte vajíčko s vodou a potrite makový závin.