Makový závin s lieskovými orechami

 | 

Čas prípravy: 

180

 min

Čas varenia: 

45

 min

Kulinárium Redakcia
Kulinárium Redakcia

 | 

Čas prípravy: 

180

 min

Čas varenia: 

45

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 vaječný žĺtok
  • 150 ml teplého mlieka
  • Šťava z 1 pomaranča a nastrúhaná kôra
  • 80 g cukru
  • 50 g zmäknutého masla
  • Na vytretie misy:

    Na plnku:

    maku

  • 150 g cukru
  • 150 ml vriaceho mlieka
  • 100 g pomletých lieskových orechov alebo posekaných nadrobno
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • Nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • Sneh z 1 vaječného bielka
  • Na potretie:

    + 1 pl vody

    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 1 vaječný žĺtok
  • 150 ml teplého mlieka
  • Šťava z 1 pomaranča a nastrúhaná kôra
  • 80 g cukru
  • 50 g zmäknutého masla
  • Na vytretie misy:

    Na plnku:

    maku

  • 150 g cukru
  • 150 ml vriaceho mlieka
  • 100 g pomletých lieskových orechov alebo posekaných nadrobno
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • Nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • Sneh z 1 vaječného bielka
  • Na potretie:

    + 1 pl vody

    Nutričné hodnoty

    recepty
    Obľúbený makový závin s lieskovými orechami je spojenie dvoch vášní... Sladkej makovej aj tej chrumkavej orechovej.

    Makový závin s orieškami

    1. V miske zmiešajte múku a soľ, pridajte suché droždie a ešte raz premiešajte. Žĺtka a celé vajce rozšľahajte s mliekom a pridajte do múky.
    2. Ďalej pridajte pomarančovú šťavu s kôrou, cukor a maslo. Elektrickým mixérom vymiešajte mäkké a vláčne cesto.
    3. Cesto prehoďte na pracovnú dosku a mieste ho ďalších 5 minút. Potom ho vložte späť do misy, ktorú ste predtým vytreli olejom. Cesto potrite olejom, prikryte ho a nechajte na teplom mieste odležať, aby zdvojnásobilo svoj objem. Keďže je toto cesto veľmi hutné a mastné, môže vám vykysnúť až za 2 hodiny.
    4. Na plnku si zmiešajte mak s cukrom a pridajte vriace mlieko. Keď zmes trochu vychladne, pridajte lieskové orechy a vanilkový extrakt a primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.
    5. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdeľte ho na dve časti a každú rozvaľkajte na pracovnej doske posypanej múkou. Na každú polovicu vyvaľkaného cesta natrite vrstvu plnky a zviňte. Vložte ho do formy vystlanej papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút nakysnúť. Pred pečením popichajte závin na viacerých miestach vidličkou.
    6. Pečte v predhriatej rúre na 180°c asi 40 minút. Ku koncu pečenia rozšľahajte vajíčko s vodou a potrite makový závin.
    Tip: Ak vám závin počas pečenia rýchlo hnedne, prikryte ho papierom na pečenie alebo alobalom.
    No posts found. Refine your query.
    NovšieStaršie