Makrónky krok za krokom

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 90 g vaječných bielkov – sú to asi 3 vajcia, ale odporúčame odvážiť
  • 30 g jemného kryštálového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 110 g mandľovej múky (resp. najemno pomletých a preosiatych mandlí)

Na plnku:

sa mení podľa typu čokolády. Napr. pri mliečnej čokoláde dávame 1:1 čokoládu a šľahačku, pri bielej dávame 150 g čokolády a 100 ml šľahačky

Ingrediencie

Na cesto:

  • 90 g vaječných bielkov – sú to asi 3 vajcia, ale odporúčame odvážiť
  • 30 g jemného kryštálového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 110 g mandľovej múky (resp. najemno pomletých a preosiatych mandlí)

Na plnku:

sa mení podľa typu čokolády. Napr. pri mliečnej čokoláde dávame 1:1 čokoládu a šľahačku, pri bielej dávame 150 g čokolády a 100 ml šľahačky

Nutričné hodnoty

W46 Web Banner 1920x455px 2
Makrónky sú milované, chrumkavé mini zákusky, ktoré patria do ruky predovšetkým dámam a deťom. Nejedna gazdinka sa ich však zľakne. Naša cukrárka Miška Smolová však vie, ako na ne a nafotila vám recept krok za krokom aj s užitočnými tipmi.

Makrónky s pomocou cukrárky aj na Kulináriu

Postup:

  1. Vo väčšej mise premiešame preosiate najemno zomleté mandle s preosiatym práškovým cukrom.
  2. V inej, čistej, suchej a nemastnej mise začneme šľahať bielky. Keď ušľaháte celú bielkovú tekutinu do mäkkej peny, prisypeme asi polovicu kryštálového cukru.
  3. Keď sa prvá várka kryštálového cukru zašľahá a bielková pena začne tuhnúť, pridáme druhú polovicu kryštálového cukru a pokračujeme v šľahaní.
  4. Bielky treba ušľahať do tuhej špičky, t.j., keď prevrátime metličky mixéra „dolu hlavou“, ušľahané bielka budú smerovať nahor. Časovo šľaháme bielky aspoň 5 minút.
  5. Ak chceme makrónky farebné, v tomto kroku pridávame práškové alebo gélové potravinové farbivo. Asi pol minúty ho mixérom zašľahávame do bielok. V ďalšom kroku budeme prisypávať mandľovo-cukrovú zmes do vyšľahaných bielok. A premiešavať. Tento krok sa volá „macaronage“ a je dôležité odhadnúť, kedy prestať miešať. Snažíme sa dosiahnuť konzistenciu takú, aby hustá zmes pomaly stekala z varechy a tvorila pri dopade „mašľu“, ktorá sa pomaly rozteká. Ak ostáva zmes po dopade na plech nemenná a ostáva na nej špička, je príliš hustá. Ak sa hneď roztečie, je príliš riedka.
  6. Správne vymiešanú zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou s priemerom otvoru asi 8 mm.
  7. Nanášajte na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo ešte lepšie, na rovnú silikónovú podložku s odstupom pár cm. Aby boli makrónky rovnomerné, môžeme si na spodnú časť papiera na pečenie predkresliť kruhy s priemerom 2.5-3 cm.
  8. Keď sme makrónky naniesli na plech, trochu pobúchame plechom o zem, o stôl, alebo rukou zo spodku plechu. Týmto malým, ale dôležitým trikom dostanú makrónky lepší tvar, pekne sa „rozlejú“ do tvaru dukátikov, ale zároveň z nich „vytlčieme“ vzduchové bublinky, ktoré by inak mohli narobiť pri pečení problémy.
  9. Makrónky teraz odložíme na suché, teplé miesto schnúť. Pečieme ich až vtedy, keď sú na povrchu úplne suché a na dotyk sa nelepia na prst.
  10. Pečieme na teplovzdušnom režime pri 150 stupňoch asi 14 minút. Keď sa makrónky zľahka dotknete, nemala by sa vám pod prstami pohnúť. Vtedy ich vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na plechu. Môžete na jednej vyskúšať, či sa dá v pohode odlepiť od podložky, ak sa lepí, možno ešte mala byť minútku v rúre.
  11. Na plnku si privedieme šľahačku do bodu varu, stiahneme z ohňa a nasypeme do nej čokoládu. Miešame, kým sa nerozpustí, potom ju dáme do chladničky úplne vychladnúť a pred plnením ju vyšľaháme mixérom. Plnku dáme do zdobiaceho vrecúška, naplníme polovicu škrupiniek, zatvoríme druhou polovicou. Skladujeme ich v chladničke.