Makrónky sú milované, chrumkavé mini zákusky, ktoré patria do ruky predovšetkým dámam a deťom. Nejedna gazdinka sa ich však zľakne. Naša cukrárka Miška Smolová však vie, ako na ne a nafotila vám recept krok za krokom aj s užitočnými tipmi.
Makrónky s pomocou cukrárky aj na Kulináriu
Postup:
- Vo väčšej mise premiešame preosiate najemno zomleté mandle s preosiatym práškovým cukrom.
- V inej, čistej, suchej a nemastnej mise začneme šľahať bielky. Keď ušľaháte celú bielkovú tekutinu do mäkkej peny, prisypeme asi polovicu kryštálového cukru.
- Keď sa prvá várka kryštálového cukru zašľahá a bielková pena začne tuhnúť, pridáme druhú polovicu kryštálového cukru a pokračujeme v šľahaní.
- Bielky treba ušľahať do tuhej špičky, t.j., keď prevrátime metličky mixéra „dolu hlavou“, ušľahané bielka budú smerovať nahor. Časovo šľaháme bielky aspoň 5 minút.
- Ak chceme makrónky farebné, v tomto kroku pridávame práškové alebo gélové potravinové farbivo. Asi pol minúty ho mixérom zašľahávame do bielok. V ďalšom kroku budeme prisypávať mandľovo-cukrovú zmes do vyšľahaných bielok. A premiešavať. Tento krok sa volá „macaronage“ a je dôležité odhadnúť, kedy prestať miešať. Snažíme sa dosiahnuť konzistenciu takú, aby hustá zmes pomaly stekala z varechy a tvorila pri dopade „mašľu“, ktorá sa pomaly rozteká. Ak ostáva zmes po dopade na plech nemenná a ostáva na nej špička, je príliš hustá. Ak sa hneď roztečie, je príliš riedka.
- Správne vymiešanú zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou s priemerom otvoru asi 8 mm.
- Nanášajte na plech vystlaný papierom na pečenie, alebo ešte lepšie, na rovnú silikónovú podložku s odstupom pár cm. Aby boli makrónky rovnomerné, môžeme si na spodnú časť papiera na pečenie predkresliť kruhy s priemerom 2.5-3 cm.
- Keď sme makrónky naniesli na plech, trochu pobúchame plechom o zem, o stôl, alebo rukou zo spodku plechu. Týmto malým, ale dôležitým trikom dostanú makrónky lepší tvar, pekne sa „rozlejú“ do tvaru dukátikov, ale zároveň z nich „vytlčieme“ vzduchové bublinky, ktoré by inak mohli narobiť pri pečení problémy.
- Makrónky teraz odložíme na suché, teplé miesto schnúť. Pečieme ich až vtedy, keď sú na povrchu úplne suché a na dotyk sa nelepia na prst.
- Pečieme na teplovzdušnom režime pri 150 stupňoch asi 14 minút. Keď sa makrónky zľahka dotknete, nemala by sa vám pod prstami pohnúť. Vtedy ich vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na plechu. Môžete na jednej vyskúšať, či sa dá v pohode odlepiť od podložky, ak sa lepí, možno ešte mala byť minútku v rúre.
- Na plnku si privedieme šľahačku do bodu varu, stiahneme z ohňa a nasypeme do nej čokoládu. Miešame, kým sa nerozpustí, potom ju dáme do chladničky úplne vychladnúť a pred plnením ju vyšľaháme mixérom. Plnku dáme do zdobiaceho vrecúška, naplníme polovicu škrupiniek, zatvoríme druhou polovicou. Skladujeme ich v chladničke.