Mandarinková torta je dokonalé spojenie horkej čokolády, jemného tvarohovo-smotanového krému a sladkých mandarínok. Táto kombinácia je nádherná nie len chuťovo, ale aj vizuálne.
Mandarinková torta je potešenie pre mlsné jazýčky a lahodí aj oku
Postup:
- Čokoládu si roztopíme v mikrovlnke, alebo vo vodnom kúpeli a necháme chladnúť.
- Mäkké maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Po jednom zašľahávame žĺtky. Potom primiešame po lyžiciach roztopenú vychladenú čokoládu. Pridáme mlieko. Ručnou metličkou zamiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Nakoniec zamiešame opatrne vyšľahaný sneh.
- Formu vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie.
- Do formy vylejeme cesto, urovnáme a pečieme približne 45 minút pri 180 °C. Či je korpus prepečený, otestujeme špajľou.
- Korpus necháme vo forme trochu schladnúť, potom ho vyklopíme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
- Na krém si vyšľaháme šľahačku s cukrom a potom metličkou zamiešame tvaroh.
- Mandarínky scedíme, sirup si ponecháme. Korpus prerežeme na tri časti, spodnú časť pokvapkáme sirupom a potrieme časťou krému. Obložíme mandarínkami a zakryjme druhým korpusom a postup zopakujeme s tretím.
- Vrch a boky torty potrieme krémom a odložíme do chladničky odpočinúť. Pred podávaním obložíme karamelizovanými mandarínkami. Môžeme ozdobiť čerstvou mätou.
- Karamelizované mandarínky: Mandarínky ošúpeme a snažíme sa odstrániť väčšinu bielych vlákien z povrchu. Nakrájame ich na 1 cm hrubé plátky. V panvici roztopíme cukor, keď začne hustnúť a topiť sa na karamel, pridáme plátky mandarínok a chvíľku spolu prehrejeme. Otočíme a prehrejeme aj z druhej strany. Necháme vychladnúť a ozdobíme nimi tortu.