Mäsové guľky v paradajkovej omáčke, ktoré všetci zbožňujeme

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na 6-8 porcií :

Na paradajkovú omáčku:

Ingrediencie

Na 6-8 porcií :

Na paradajkovú omáčku:

Nutričné hodnoty

W46 Web Banner 1920x455px 2

Ak nemáte žiaden nápad, čo pripraviť, mäsové guľky v paradajkovej omáčke budú určite to pravé. Tento recept nikdy nesklame, dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov a zakaždým sú iné a výborné. A tiež vám ich určite nikto neofrfle a nájdete vždy len vylízané taniere.

Mäsové guľky v paradajkovej omáčke a cestoviny

Postup:

  1. Rúru zohrejeme na 200 °C. Väčší plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom.
  2. Rožky si natrháme na menšie kúsky, prípadne nahrubo rozmixujeme v mixéri. Dáme do misky, zalejeme mliekom a necháme 5-10 minút napučať.
  3. Mleté mäso vložíme do väčšej misky, pridáme rožky s mliekom, rozotretý cesnak, bylinky, osolíme, okoreníme a nakoniec pridáme prešľahané vajíčka. Zmes dobre premiešame.
  4. Odoberáme kúsky veľké asi ako vlašský orech a navlhčenými rukami ich sformujeme do guličiek. Tie ukladáme na plech. Na záver mäsové guľky ešte pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry na 30 minút do zlata.
  5. Medzitým ako sa guličky pečú si v širšej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, po minútke aj nasekaný cesnak, nasekané stopky z bazalky alebo petržlenovej vňate a opekáme do zlata 5 minút.
  6. Pridáme paradajkový pretlak, balzamikový ocot a cukor. Minútu miešame. Potom prilejeme vývar, drvené paradajky, oregano, osolíme, okoreníme a privedieme k varu. Pozor, omáčka pri silnejšom vare vyprskáva a môžete sa popáliť, takže opatrne.
  7. Plameň stiahneme, guličky vyberieme z rúry a hneď ich po jednej vkladáme do omáčky. Na slabom ohni necháme odokryté prebublávať približne 20 minút, kým sa omáčka trochu zahustí. Po dovarení pridáme polovicu nasekanej bazalky alebo petržlenovej vňate.
  8. Hotové guličky podávame spolu s omáčkou s uvarenými cestovinami, posypané parmezánom a zvyšnými čerstvými bylinkami.
  9. Okrem klasickej kombinácie bravčového a hovädzieho mletého mäsa vyskúšajte kľudne aj nevšedné guličky napr. z teľacieho, morčacieho či králičieho mäsa. Mäsové guľky sú dokonale variabilné jedlo, ktoré môžete dochutiť podľa seba a zároveň spotrebovať rôzne mäso, bylinky, syry alebo vytvoriť rôzne omáčky, syrovú, smotanovú alebo paradajkovú. Dobrou správou je tiež, že chutia aj na druhý deň, alebo na studeno. Jednoducho máte o výborný krabičkový obed do práce postarané. Naše dnešné sú klasikou, ktorá sa najviac hodí k cestovinám, ale výborne budú chutiť aj s kúskom chrumkavej bagety.

Naše tipy:

  • Ak si chcete guličky vychutnať na druhý deň v inej podobe, pripravte si ich viac a niekoľko ich pečte ešte 15 minút dlhšie. Nechajte vychladnúť a vložte do chladničky.
  • Nakrájané ich môžete použiť do sendviča napr. takto: bagetku rozkrojte, potrite paradajkovou omáčkou (ak vám zostane), obložte nakrájanou mozzarellou, guličkami a čerstvou bazalkou. Prípadne si ich dajte na studeno s horčicou, nakladanou uhorkou, chrenovou omáčkou a kúskom dobrého tmavého chleba. No a nezabudnite si k tejto kombinácii dať pohár vychladeného pivka 🙂