Medové rezy

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 PL medu
  • 70 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Na plnku:

  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g kukuričného škrobu
  • trochu rumu alebo esencie (nemusí byť)
  • marhuľový džem
  • Na polevu:

    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 3 PL medu
  • 70 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • Na plnku:

  • 1 vanilkový cukor
  • 50 g kukuričného škrobu
  • trochu rumu alebo esencie (nemusí byť)
  • marhuľový džem
  • Na polevu:

    Nutričné hodnoty

    W39 Web Banner 1920x455px2
    Aké by to boli vianočné sviatky, keby sme si počas nich nedopriali medové rezy? Táto overená klasika má mnoho podôb, my sa však najradšej vraciame k tej, ktorú poznáme ešte z detstva. Ak ste aj vy nadšeným konzumentom tejto voňavej dobroty, otestujte náš recept.

    Medové rezy - obľúbený dezert z detstva

    Postup:

    1. Pripravíme si vodný kúpeľ. Nad parou miešame vajcia, cukor, med a maslo, kým zmes nezačne hustnúť. Potom pridáme sódu bikarbónu a miešame opäť do zhustnutia.
    2. Prisypeme múku a vypracujeme cesto, ktoré ešte za tepla na pomúčenej doske rozdelíme na 4 časti.
    3. Keďže je cesto mierne lepkavé, jednotlivé medové pláty vaľkáme medzi dvoma hárkami papiera na pečenie. Pláty by mali byť tenké (asi 2 mm) a veľké ako plech. Snažíme sa, aby malo cesto rovnomernú hrúbku.
    4. Pečieme na papieri na pečenie na opačnej strane plechu pri teplote 180 stupňov do zlatohneda, asi 8-10 minút.
    5. Pláty necháme vychladnúť.
    6. Na plnku vyšľaháme maslo s cukrom do krémova. V mlieku rozmiešame cukor a kukuričný škrob a za stáleho miešania uvaríme na hustý puding. Ten necháme úplne vychladnúť.
    7. Studený puding po troche zašľahávame mixérom do maslovej zmesi. Pridáme rum alebo esenciu a miešame do hladkého krému.
    8. Spodný plát cesta natrieme džemom, nanesieme tretinu krému, rovnomerne rozotrieme a prikryjeme druhým plátom. Opakujeme až po posledný plát, ktorý priložíme na krém.
    9. Horkú čokoládu s tukom roztopíme nad parou, pridáme lyžicu oleja, aby sa poleva pekne leskla, rozmiešame, potrieme ňou posledný plát a necháme stuhnúť.
    10. Koláč chutí najlepšie, keď ho necháme cez noc odpočinúť v chladničke.
    Keď sa u nás napečie medový rez pred Vianocami, zvyčajne ho stihneme zjesť skôr, než prejdú sviatky. Aj keď je príprava medových plátov trochu náročnejšia, výsledok stojí za to a čo je domáce, to aj lepšie chutí.