Medovníky, ktoré sú hneď mäkké

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

10

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

  • 5 PL zvyšku po odšťavení jabĺk (odšťavená dužina), nastrúhaných jabĺk alebo jablko
  • vej detskej výživy

  • 4 PL trstinového cukru
  • 5 PL oleja neutrálnej chuti (napr. slnečnicový)
  • 250 g pšeničnej hladkej múky
  • 250 g ražnej hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia
  • Vajce na potieranie
  • Rôzne semiačka na ozdobenie
  • Ingrediencie

  • 5 PL zvyšku po odšťavení jabĺk (odšťavená dužina), nastrúhaných jabĺk alebo jablko
  • vej detskej výživy

  • 4 PL trstinového cukru
  • 5 PL oleja neutrálnej chuti (napr. slnečnicový)
  • 250 g pšeničnej hladkej múky
  • 250 g ražnej hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL perníkového korenia
  • Vajce na potieranie
  • Rôzne semiačka na ozdobenie
  • Nutričné hodnoty

    Medovníky, ktoré sú hneď mäkké a navyše vhodné pre deti sme ochutnali u Mišky Smolovej zo Sisters Bakery. Hneď sme vedeli, že ju požiadame o recept. Sladené sú medom, jablkom a len trochou cukru. Múku môžete tiež kombinovať, napríklad ražnú so pšeničnou, alebo špaldovou.

    Medovníky sladené medom a jabĺčkom sú hneď mäkké a vhodné aj pre malé deti

    Postup:

    1. Vajcia, med a trstinový cukor dáme do misky a metličkou ich vyšľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme olej a jablkovú odšťavenú dužinu (alebo nastrúhané jablká či jablkovú výživu) a premiešame do hustej kaše.
    2. Oba druhy múky, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a perníkové korenie preosejeme a postupne ich primiešavame do vajíčkovo-medovej zmesi.
    3. Zo všetkých surovín vymiesime na omúčenej doske cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke dve hodiny (ideálne však cez noc) odpočinúť.
    4. Vychladené a stuhnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na pol centimetrový plát a vykrajujeme rôzne tvary. Tie kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
    5. Na povrch perníčkov vtlačíme semiačka a dáme ich piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na 10-12 minút. Čas pečenia závisí od veľkosti vykrojených perníkov, väčšie pečieme dlhšie, menším stačí 10 minút.
    6. Upečené perníčky ešte za horúca potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ho na nich zaschnúť.
    7. Jablkové perníky sú hneď po dopečení mäkké aj vďaka jabĺčkam. Je však dôležité nepiecť ich dlhšie, než odporúčame.
    štedrák recept vianočný
    59

    min

    kucharske capice 1