Metrový koláč – klasický poctivý zákusok

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Na plnku:

  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • rum podľa chuti, asi 3-4 PL
  • Na polevu:

    • 200 g horkej čokolády
    • asi 100 g tuku do polevy (môže byť aj maslo)
    Ingrediencie

    Na cesto:

    Na plnku:

  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • rum podľa chuti, asi 3-4 PL
  • Na polevu:

    • 200 g horkej čokolády
    • asi 100 g tuku do polevy (môže byť aj maslo)

    Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Kto by nepoznal metrový koláč? V skutočnosti mu do metra niekoľko centimetrov chýba, je to však každopádne rekordman medzi koláčmi. Aj v obľúbenosti. Tento krásny dvojfarebný koláč, plnený jemným maslovým krémom s rumom, zdobieva nejeden slávnostný stôl. Ale nič nám nebráni v tom, upiecť si ho aj bez špeciálneho dôvodu. Len tak, keď máme chuť na poctivý zákusok.

    Upečte si s nami metrový koláč

    Postup:

    1. Práškový cukor si vyšľaháme so žĺtkami a postupne pridávame hladkú múku, olej, vodu a kypriaci prášok. Všetko okrem kakaa.
    2. Bielky vyšľaháme do tuhého snehu a zľahka ho vmiešavame do žĺtkovej zmesi.
    3. Cesto si rozdelíme na 2 polovice, do jednej vmiešame 2 polievkové lyžice kakaa. Formy na srnčí chrbát vymastíme a vysypeme polohrubou múkou, do jednej nalejeme biele cesto, do druhej kakaové.
    4. Pečieme na 180 stupňoch asi 30-40 minút, cesto si skontrolujeme špajľou. Keď sú obidva korpusy upečené, vyklopíme ich z foriem a necháme vychladnúť.
    5. Na plnku si z pol litra mlieka uvaríme puding podľa návodu na obale, vynecháme však cukor.
    6. Práškový cukor si vymiešame s maslom do krémova a po troške túto zmes vmiešame do vychladnutého pudingu. Nakoniec pridáme rum a opäť vymiešame.
    7. Obidva korpusy si nakrájame na rovnaké asi 1 cm plátky a spájame ich striedavo biely – hnedý plát krémom. Krémom potrieme aj celý koláč zhora.
    8. Nad parou si roztopíme čokoládu spolu s tukom alebo maslom a polejeme ňou zákusok, ktorý sme umiestnili na mriežku. Metrový koláč necháme stuhnúť.
    9. Koláč krájame došikma, aby sa nám vytvoril typický striedavý, bielo-hnedý vzor.