Krehké mini koláčiky s makovou a tvarohovou plnkou

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na 80-120 ks

Na cesto:

  • štipka soli
  • 2 lyžičky krupicového cukru
  • Na makovú náplň:

    maku

  • 200 ml mlieka
  • 2-3 lyžice vanilkového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • Na tvarohovú náplň:

    /rozotierateľný/

  • 2-3 lyžice vanilkového cukru /alebo podľa chuti/
  • Na dokončenie:

    Ingrediencie

    Na 80-120 ks

    Na cesto:

  • štipka soli
  • 2 lyžičky krupicového cukru
  • Na makovú náplň:

    maku

  • 200 ml mlieka
  • 2-3 lyžice vanilkového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • Na tvarohovú náplň:

    /rozotierateľný/

  • 2-3 lyžice vanilkového cukru /alebo podľa chuti/
  • Na dokončenie:

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Tieto rozkošné mini koláčiky si hneď zamilujete. Chutia úžasne a a zostanú mäkké aj niekoľko dní.  Aj keď sa do cesta pridáva droždie, nemusí kysnúť, a po zamiesení je hneď pripravené na plnenie a pečenie. V rúre koláčiky pekne narastú a vďaka maslu budú krehké.   Sú ideálne na rodinné oslavy, z jednej dávky pripravíte cca 2 plechy koláčikov – môžete ich robiť väčšie alebo úplne mini. Po vychladnutí ich nechajte odležať aspoň pár hodín, aj keď to bude asi tá najťažšia časť z celého pečenia 😉

    Krehké maslové mini koláčiky

    Postup:

    1. V dostatočnom predstihu si pripravíme makovú náplň, keďže musí vychladnúť (postačí hodinu pred pečením): do menšieho hrnca vložíme mletý mak, zalejeme mliekom a postavíme na stredný plameň. Pridáme vanilkový cukor a spolu premiešame. Stiahneme plameň, prilejeme rum a spolu varíme približne 10-15 minút, kým nezmäkne a tekutina sa nevyparí. Odstavíme a necháme vychladnúť.
    2. Tvarohová náplň: (lepšie ju  pripraviť tesne pred pečením): do misky vložíme tvaroh, pridáme cukor, dobre premiešame a ochutnáme, ak treba, ešte dosladíme.
    3. Dve cukrárske vrecká naplníme vychladnutou makovo a tvarohovou náplňou a odstrihneme špičky. Náplň sa bude takto lepšie dávkovať. Samozrejme, môžete náplň dávkovať jednoducho lyžičkou.
    4. Cesto:  Z teplého mlieka, cukru, 2 lyžíc múky a rozmrveného droždia pripravíme kvások: mlieko zohrejeme, prelejeme do väčšej misky,  prisypeme cukor a múku a rozmrvíme droždie. Dobre všetko rozmiešame a necháme postáť 10 minút. Kvások pekne narastie.
    5. Pridáme k nemu múku, mäkké nakrájané maslo, soľ  a vajíčko. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré nepotrebuje kysnúť, budeme ho hneď spracovávať.
    6. Cesto si rozdelíme na menšie časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Každú časť vyvaľkáme na tenkú placku a rozkrájame na malé štvorčeky. Do stredu každého dáme trochu  náplne (makovej alebo tvarohovej) a všetky rohy spojíme v strede. Dobre stlačíme a koláčiky ukladáme vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie (alebo vymazaný maslom).
    7. Na dokončenie si maslo rozpustíme a zamiešame doň rum a zmiešame práškový cukor s vanilkovým cukrom.
    8. Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 180-190 °C 10 až 15 minút do zlata. Upečené, ešte horúce koláčiky na plechu potrieme maslom s rumom a obaľujeme v práškovom vanilkovom cukre. Necháme vychladnúť a podávame.

    Náš tip:

    • Do koláčikov sa skvele hodí aj orechová náplň alebo hustý slivkový lekvár.