Morčacia roláda so špenátom a pyré

 | 

Čas prípravy: 

75

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

Na roládu:

(100 na plnku, 20 na hráškové pyré)

  • muškátový oriešok
  • Na hráškové pyré:

    Ingrediencie

    Na roládu:

    (100 na plnku, 20 na hráškové pyré)

  • muškátový oriešok
  • Na hráškové pyré:

    Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2

    Morčacia roláda so špenátom je populárna. Dá sa podávať aj na studeno a chutí výborne s akoukoľvek inou náplňou. Dnes jedna zelená jarná inšpirácia, ktorá rozžiari stôl. Vyskúšajte kombináciu špenátu, hrášku a jemného morčacieho mäsa.

    Morčacia roláda so špenátom na jarnej zelenej vlne

    Postup:

    1. Na špenátovú plnku: na olivovom oleji opečieme nasekaný cesnak, pridáme mrazený špenát a necháme prehriať až je špenát úplne rozmrazený. Môžeme podliať troškou vody. Zakryjeme a podusíme. Staršie pečivo nakrájame na kocky a zalejeme ho smotanou. Keď sa zo špenátu vyparí všetka tekutina, pridáme namočené pečivo aj so smotanou a všetko spolu premiešame a prehrejeme. Opäť necháme prebytočnú tekutinu odvariť. Osolíme, okoreníme a ochutíme mletým muškátovým orieškom.
    2. Morčacie mäso očistíme a na šikmo nakrájame na tenké plátky. Každý plátok vyklepeme čo najtenšie. Všetky plátky posolíme z oboch strán. Na pracovnú plochu alebo veľkú drevenú dosku si natiahneme 2 vrstvy fólie a rozložíme naň tenké plátky mäsa, tak aby sa pri okrajoch prekrývali. Zakryjeme fóliou a ešte spolu naklepeme cez fóliu aby spoje mäsa čo najviac držali spolu. Vznikne nám veľký tenký plát mäsa. Vrchnú fóliu opatrne odstránime a na mäso rozdelíme rovnomerne vychladnutú plnku, posypeme strúhaným syrom a opatrne pomocou spodnej fólie zatočíme do rolády. Dobre utiahneme a potom fóliu odstránime. Roládu opatrne preklopíme na olejom pomastený kus tvrdšieho alobalu (alebo 2-3 vrstvy obyčajného) a roládu zabalíme, okraje dobre uzatvoríme.
    3. Vložíme na plech do rúry vyhriatej na 200 °C podlejeme trochou vody a pečieme približne 45 minút. Potom alobal odstránime (pozor na horúcu paru) a roládu môžeme ešte chvíľu zapiecť, pričom ju potierame výpekom. Ak by sa výpek pripaľoval, môžeme priebežne podlievať troškou vody.
    4. Upečenú roládu vyberieme z pekáča a odložíme do tepla. Výpek podlejeme vodou, prelejeme do menšieho kastrólika, pridáme trošku múky a 10 min prevárame, kým nezhustne a pridáme plátok masla.
    5. Hrášok povaríme 10 minút so soľou a cukrom. Scedíme a horúce rozmixujeme ponorným mixérom spolu s maslom na jemné pyré. Zjemníme smotanou a ak treba dochutíme soľou. Na záver zamiešame najemno nasekanú čerstvú mätu.

    Náš tip:

    • Odležanú roládu nakrájame ostrým nožom na plátky a podávame s hráškovým zemiakovým pyré.