Mramorový koláč, alebo bábovka trochu inak 🙂 Vyskúšajte recept na mramorový koláč, vláčnosť dodá cestu kyslá smotana. Ideálne je podávanie so zmrzlinou.
Mramorový koláč so zmrzlinou
Postup:
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Okrúhlu formu na pečenie s odnímateľným okrajom vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do hustej peny. Na nižších otáčkach potom postupne zamiešame olej a následne na striedačku kyslú smotanu a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Ak je cesto husté, prilejeme trochu mlieka.
- Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti do dvoch misiek, do jednej primiešame kakao, ktoré sme zmiešali rozpustili v troche teplého mlieka.
- Na naberanie cesta použijeme väčšie lyžice. Do stredu formy nalejeme lyžicu tmavého cesta. Do jeho stredu potom nalejeme lyžicu svetlého cesta. Takto striedavo vrstvíme cesto, ktoré potom vytvorí „zebra“ efekt.
- Formu opatrne prenesieme do rúry a pečieme približne 45-55 minút. Či je koláč upečený, otestujeme drevenou špajľou, ktorú zapichneme do stredu. Ak vyjde suchá, koláč je upečený.
- Koláč vyberieme z rúry a nechám chvíľu vychladnúť vo forme, potom okraje odopneme a koláč necháme úplne vychladnúť.
- Podávame s kopčekom kyslej smotany, čerstvo vyšľahanou a studenou šľahačkou, alebo ešte lepšie, s kopčekom zmrzliny. V letnej sezóne neváhajte pridať aj čerstvé jahody, čerešne a pod.