Mrkvový šalát s ryžou podávaný na teplo

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Na 2 porcie:

  • 260 g ryže natural guľatozrnnej (neuvarenej)
  • 150 g fazule adzuki (neuvarenej)
  • 1 PL olivového
  • oleja

  • bylinky podľa chuti (napr. tymian, oregano)
  • soľ
  • Ingrediencie

    Na 2 porcie:

  • 260 g ryže natural guľatozrnnej (neuvarenej)
  • 150 g fazule adzuki (neuvarenej)
  • 1 PL olivového
  • oleja

  • bylinky podľa chuti (napr. tymian, oregano)
  • soľ
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Mrkvový šalát s ryžou a fazuľkami môžete podávať samostatne ako ľahšie vegetariánske jedlo, alebo ako chutnú a zdravú prílohu k mäsovým jedlám. Podľa chuti vašej rodiny. My máme overené, že chutí aj deťom a to je dobre.

    Sýty, teplý a lahodný mrkvový šalát s ryžou a fazuľkami

    Postup:

    1. Ryžu na tento teplý jesenný šalát uvaríme do sypkého stavu. Mal by vyhovovať pomer s vodou 1:3.
    2. Fazuľu adzuki uvaríme do mäkka a súčasne zbierame penu, ktorá sa pri varení vytvára. Pre priateľov alternatívneho a zdravého varenia dopĺňame, že ju môžeme variť s troškou riasy wakame alebo arame a soľou.
    3. Ak budete podávať teplý mrkvový šalát s ryžou a fazuľkami deťom, uvarte ryžu podľa ich chuti, teda pokojne ich obľúbenú ryžu.
    4. Mrkvu nastrúhame na hrubom struháku a jemne a krátko ju osmahneme na olivovom oleji.
    5. Potom všetky suroviny zmiešame v mise a pridáme prípadne ešte olivový olej a pár kvapiek citrónovej šťavy pre chuť. Dochutíme soľou a čerstvými alebo sušenými bylinkami.
    6. Mrkvový šalát s ryžou a fazuľkami môžeme podávať s pickles, napríklad z bielej reďkovky, kapusty mrkvy, alebo cvikle.
    7. Namiesto fazuliek adzuki môžete uvariť aj malé zelené mungo fazuľky. Ak neobľubujete testovať nové chute a strukoviny, namiesto fazuľky adzuki môžete pokojne uvariť šošovicu.
    8. Tiež môžete použiť strukovinu z konzervy, napríklad zdravšiu verziu "na pare" a nie v náleve.
     

    Náš tip:

    • Mrkvový šalát s ryžou sa hodí aj ako príloha k pečeným kuracím stehnám, alebo dusenému mäsu na šťave. Dobrú chuť!