Musaka z paradajok a baklažánov

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie

, najlepšie mletého

  • 1 až 2 baklažány
  • cibuľa
  • a cesnak

  • 2 zemiaky
  • 500 ml drvených rajčín
  • zväzok petržlenovej vňate
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
  • 3 PL olivového
  • oleja

  • 50 g parmezánu
  • Na bešamelovú omáčku:

  • muškátový oriešok
  • Ingrediencie

    , najlepšie mletého

  • 1 až 2 baklažány
  • cibuľa
  • a cesnak

  • 2 zemiaky
  • 500 ml drvených rajčín
  • zväzok petržlenovej vňate
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
  • 3 PL olivového
  • oleja

  • 50 g parmezánu
  • Na bešamelovú omáčku:

  • muškátový oriešok
  • Nutričné hodnoty

    W46 Web Banner 1920x455px 2
    Musaka je jedlo, ktoré si každý z nás spája s dovolenkou, gréckym slnkom a morom. Je to sýte letné jedlo s chuťou zrelých paradajok a baklažánov.  Najlepší čas, kedy si dopriať Musaku je určite leto.

    Musaka - tradičné letné grécke jedlo

    Postup:

    1. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak na plátky. Spolu ich orestujeme v hrnci na olivovom oleji. Potom na orestovanú cibuľku s cesnakom pridáme mleté hovädzie mäso a po cca 5 minútach prisypeme petržlenovú vňať. Všetko to okoreníme, osolíme a pridáme drvené paradajky. Spolu dusíme asi 15 minút.
    2. Baklažán umyjeme a narežeme pozdĺžne na plátky, tie nasolíme a necháme pustiť vodu. Potom ich utierkou osušíme a potrieme olejom a opečieme v rúre, alebo na panvici.
    3. Zatiaľ si ošúpeme zemiaky, nakrájame ich pozdĺžne na tenké plátky a povaríme cca 3 minúty v osolenej vode.
    4. Pripravíme si bešamelovú omáčku. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a dobre premiešame metličkou. Potom postupne za stáleho miešania vlievame studené mlieko a za stáleho miešania privedieme k varu. Pridáme muškátový oriešok, znížime teplotu a ešte krátko povaríme. Necháme vychladnúť.
    5. Formu na pečenie vytrieme maslom a vysypeme strúhankou. Naplníme mäsom, preložíme opečeným baklažánom, predvarenými zemiakmi a zalejeme vychladnutým bešamelom a podľa chutí prípadne aj strúhaným syrom.
    6. Pečieme cca 50 až 60 minút na 180 stupňov Celzia.
    7. Musaka je chuťovo fantastické letné jedlo a náš tip je, pre pravú chuť musaky skúste pridať štipku škorice - buď do mäsa, alebo do bešamelu.