Ak patríte medzi tých, ktorí tie predsavzatia o diéte už trochu porušili, máme pre vás ďalší dôvod na zhrešenie. Napiekli sme si mäkkučké tradičné nadýchané šišky z lahodného cesta so šľahačkou. Či už si ich naplníte nejakým dobrým džemom, alebo si ich vysmažíte na štýl amerických „doughnut“ šišiek, chutiť vám budú určite – vďaka nadýchanému cestu.
Nadýchané šišky zo šľahačkového cesta
Postup:
- Do teplého mlieka rozrobíme kocku droždia, pridáme kryštálový cukor a necháme vykysnúť na kvások.
- Medzitým v mise zmiešame múku so soľou, pridáme žĺtky, rum a mlieko. Dolejeme vykysnutý kvások a vpracujeme cesto. Ideálne mixérom, cesto bude spočiatku lepkavé, ale trpezlivo nechajte mixér pracovať.
- Hotové cesto vyklopíme na dobre pomúčenú dosku a pomúčenými rukami ho ešte trochu premiesime. Necháme prikryté vykysnúť na teplom mieste na dvojnásobok objemu.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na mokrej doske asi na hrúbku 1 cm a vykrajujeme šišky. Ak budeme robiť plnené šišky, vykrojíme vždy dva a dva väčšie kruhy, do ich stredu dáme lyžičku džemu a spojíme ich, potom menším vykrajovátkom vykrojíme šišku, čím sa vlastne pekne zlepia boky a džem nevytečie.
- Plnené alebo prstencové šišky smažíme v rozpálenom oleji na strednej teplote (v dostatočnom množstve oleja tak, aby v ňom plávali) z oboch strán do zlatista.
- Vyberieme z oleja pomocou deravej naberačky, necháme odkvapkať.
Naše tipy:
- Zostatkové kúsky cesta spolu premiesime a necháme podkysnúť, potom ich opäť rozvaľkáme a vykrajujeme šišky. Táto dávka vystačí asi na 12 ks väčších plnených alebo 16-20 ks amerických šišiek (podľa veľkosti vykrajovačky).
- Ak si chceme pripraviť šišky na americký spôsob, vykrojíme si najprv väčší kruh a potom do stredu menší, aby nám ostal ako keby prstenec.
- Ešte horúce obaľujeme v škoricovom cukre, džemové posypeme práškovým cukrom.