Letné nepečené smotanové torty a koláče s ovocím sú evergreen. Nepečený čučoriedkový koláč určite zapadne medzi tie naj! V teplých dňoch poteší malých aj veľkých.
Nepečený koláč s čerstvým ovocím
Postup:
- Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote na jemnú strúhanku. Pridáme k ním kúsky zmäknutého masla a vypracujeme z nich kompaktné cesto.
- To roztlačíme na dno okrúhlej tortovej formy, ktorú sme na dve a po bokoch vystlali papierom na pečenie. Lyžicou cesto dobre utlačíme, aby sa spojilo a držalo dokopy.
- Na plnku si do misy dáme čerstvý syr, šľahačku, cukor, kôru a šťavu z citróna a vyšľaháme všetko spolu do hladkého krému.
- Do misky so studenou vodou dáme napučať a zmäknúť želatínu. Zmäknutú želatínu vyžmýkame, pridáme k nej dve lyžice z krému z čerstvého syra a v malom kastróliku zahrievame (neprevárame), až kým sa želatína miešaním nerozpustí. Potom ju vlejeme do hladkého krému z čerstvého syra a dôkladne ju premiešame.
- Asi 250 g z odváženého množstva čučoriedok rozmixujeme ponorným mixérom (alebo rozvaríme a prepasírujeme a necháme vychladnúť). Asi tretinu čučoriedkovej zmesi potom vlejeme do pripraveného krému z čerstvého syra a dobre rozmiešame. Plnka sa tak zafarbí na bledofialovo.
- Tretinu z nej nalejeme na pripravené keksové cesto do formy a uhladíme povrch.
- Potom do zvyšku bledofialovej plnky vlejeme ďalšiu tretinu rozmixovaných čučoriedok a rozmiešame. Takto získame tmavší odtieň fialového krému. Tentoraz polovicu množstva nalejeme do tortovej formy na bledofialový krém a uhladíme povrch.
- Zvyšok rozmixovaných čučoriedok vlejeme do krému, premiešame a túto tmavofialovú plnku nalejeme ako tretiu vrstvu na pripravený koláč. Uhladíme povrch a nepečený koláč dáme cez noc stuhnúť do chladničky.
- Kryštálový cukor spolu s lístkami bazalky v mažiari dobre spolu utlčieme, čím sa cukor sfarbí na zeleno.
- Pripravenú nepečenú tortu ním potom ozdobíme a pridáme aj nepoužité čerstvé čučoriedky, prípadne lístky bazalky.