Nepečený jablkový koláč so zlatým klasom je ideálny, ak máte ešte v komore jablká, ktoré už nikoho nelákajú. Dajte im šancu a schovajte ich do koláča. V tejto nepečenej torte sa jabĺčka premenia na elegantný zákusok. Je ľahký, chutný, bezlaktózový a deti ho milujú.
Nepečený jablkový koláč so Zlatým klasom deti milujú
Postup:
- Jablká nakrájame na kocky a dáme variť do väčšieho hrnca s vodou, cukrom, citrónovou šťavou, škoricou a klinčekmi.
- Keď sú jablká rozvarené, vyberieme klinčeky (a škoricu ak sme použili celú) a zmes pomocou ponorného mixéra trochu rozmixujeme, ale nie úplne na hladké pyré. Chceme, aby nám v zmesi zostali kúsky jabĺk. Prípadne môžeme zmes roztlačiť pučidlom na zemiaky.
- Vrátime na oheň, pridáme zlaté klasy rozmiešané v 400 ml vody a všetko ešte 2-3 minúty povaríme do zhustnutia.
- Na dno okrúhlej formy s odnímateľným okrajom naukladáme vrstvu piškót, zalejeme tretinou/štvrtinou jablkovej zmesi, opäť vrstva piškót atď. Poslednou vrstvou je jablková zmes.
- Necháme stuhnúť, najlepšie v chladničke cez noc, alebo aspoň na 2 hodiny.
- Podávame ozdobené krájanými jablkami. Môžeme pridať viac mletej škorice alebo práškový cukor.
- Koláč pripravený len so zlatým klasom je bezlaktózový. Ak však toto nie je potrebné sledovať, veľmi chutné je pridať aj šľahačku.
- Takýto nepečený koláč je dobre stráviteľný a obvykle ho majú veľmi radi aj deti.