oblíž prst recept

Oblíž prst, kráľ zákuskov

 | 

Čas prípravy: 

60

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na čokoládové cesto:

Na krém:

Na sneh:

  • 5 bielkov
  • štipka soli
  • 220 g cukru kryštál
  • Mliečna čokoláda na ozdobu
Ingrediencie

Na čokoládové cesto:

Na krém:

Na sneh:

  • 5 bielkov
  • štipka soli
  • 220 g cukru kryštál
  • Mliečna čokoláda na ozdobu

Nutričné hodnoty

W46 Web Banner 1920x455px 2

Oblíž prst je kráľ slovenských zákuskov. Keď dezert naozaj chutí, ľudia si po ňom občas dokonca obliznú prsty. Tento zákusok je jeden z nich. Svoj názov si naozaj zaslúži. Dámy a páni predstavujeme vám stálicu na scéne slovenských zákuskov „Oblíž prst“.

Oblíž prst je kráľ slovenských zákuskov

Postup:

  1. Ako prvé sa pustíme do prípravy cesta. Rúru si predhrejeme štandardne na 180 stupňov Celzia.
  2. Žĺtky a bielky oddelíme. K žĺtkom dáme práškový cukor a vyšľaháme, potom môžeme pridať múku, zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Dobre premiešame a nakoniec pridáme vodu.
  3. Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli sneh. Ak je hotový ručne ho opatrne zapracujeme do cesta. Hotové cesto rovnomerne vylejeme na plech vymastený tukom a vysypaný hrubou múkou, alebo strúhankou. Takto cesto pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút.
  4. Po upečení cesto necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém. V menšom hrnci si prevaríme mlieko so žĺtkami a hladkou múkou. Počas varenia neustále miešame, najlepšie šľahacou metličkou.
  5. Keď začne krém hustnúť, môžeme sporák vypnúť a krém len tak za občasného miešania nechať vychladnúť, alebo to aj urýchliť vo vodnom kúpeli. Keď krém vychladne, primiešame k nemu maslo s cukrom. Môžeme použiť šľahač. Vznikne nám krém, ktorý môžeme natrieť na upečený čokoládový korpus.
  6. Potom koláč odložíme do chladu aspoň na chvíľu stuhnúť.

Oblíž prst - sneh:

  1. Nakoniec si pripravíme sneh z bielkov a štipky soli. Tentokrát, je ale dôležité sneh vyšľahať nad parou, pretože ho už nebudeme znova piecť.
  2. Keď je sneh nad parou vyšľahaný, pridáme doň 220 g cukru a znovu šľaháme do zhustnutia.
  3. Hotový sneh potom ešte natrieme na chladnúci koláč a zasypeme nastrúhanou mliečnou čokoládou, dobrú chuť. 

Náš tip:

  • Oblíž prst chutí ako každý zákusok, najlepšie dobre vychladený v chladničke k šálke dobrej kávy. Veríme, že sa vám náš recept bude páčiť a počas obdobia návštev a fašiangov sa vám bude hodiť.