Oblíž prst je kráľ slovenských zákuskov. Keď dezert naozaj chutí, ľudia si po ňom občas dokonca obliznú prsty. Tento zákusok je jeden z nich. Svoj názov si naozaj zaslúži. Dámy a páni predstavujeme vám stálicu na scéne slovenských zákuskov „Oblíž prst“.
Oblíž prst je kráľ slovenských zákuskov
Postup:
- Ako prvé sa pustíme do prípravy cesta. Rúru si predhrejeme štandardne na 180 stupňov Celzia.
- Žĺtky a bielky oddelíme. K žĺtkom dáme práškový cukor a vyšľaháme, potom môžeme pridať múku, zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Dobre premiešame a nakoniec pridáme vodu.
- Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli sneh. Ak je hotový ručne ho opatrne zapracujeme do cesta. Hotové cesto rovnomerne vylejeme na plech vymastený tukom a vysypaný hrubou múkou, alebo strúhankou. Takto cesto pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút.
- Po upečení cesto necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém. V menšom hrnci si prevaríme mlieko so žĺtkami a hladkou múkou. Počas varenia neustále miešame, najlepšie šľahacou metličkou.
- Keď začne krém hustnúť, môžeme sporák vypnúť a krém len tak za občasného miešania nechať vychladnúť, alebo to aj urýchliť vo vodnom kúpeli. Keď krém vychladne, primiešame k nemu maslo s cukrom. Môžeme použiť šľahač. Vznikne nám krém, ktorý môžeme natrieť na upečený čokoládový korpus.
- Potom koláč odložíme do chladu aspoň na chvíľu stuhnúť.
Oblíž prst - sneh:
- Nakoniec si pripravíme sneh z bielkov a štipky soli. Tentokrát, je ale dôležité sneh vyšľahať nad parou, pretože ho už nebudeme znova piecť.
- Keď je sneh nad parou vyšľahaný, pridáme doň 220 g cukru a znovu šľaháme do zhustnutia.
- Hotový sneh potom ešte natrieme na chladnúci koláč a zasypeme nastrúhanou mliečnou čokoládou, dobrú chuť.
Náš tip:
- Oblíž prst chutí ako každý zákusok, najlepšie dobre vychladený v chladničke k šálke dobrej kávy. Veríme, že sa vám náš recept bude páčiť a počas obdobia návštev a fašiangov sa vám bude hodiť.