Ochutené maslo ste možno ochutnali v reštaurácii na steaku, alebo ako predkrm k čerstvému pečivu. Možno si ho pamätáte z jedálne v materskej škôlke alebo škole. Variácii môže byť nespočetne veľa, maslo sa krásne rozotiera a častokrát jedlo pekne zjemní.
Ochutené maslo hneď na niekoľko spôsobov
Postup:
- Bylinkové maslo - pripravíte ho jednoducho z masla, štipky soli a vašich obľúbených byliniek. Budete potrebovať napríklad hrsť čerstvej nasekanej petržlenovej vňate alebo hrsť čerstvej nasekanej pažítky a 1 strúčik pretlačeného cesnaku.
- Parmezánovo-paradajkové maslo - pripravíte ho podobne a ľahko ako bylinkové. Do masla jednoducho pridáte trochu strúhaného parmezánu, 2 nakrájané sušené paradajky a štipku soli, prípadne môžete pridať trochu sušenej bazalky.
- Medové maslo - toto skvelé sladké maslo na chlebík, či palacinky pripravíme z masla a medu. Môžete ho dochutiť škoricou.
- Maslo vždy pred prípravou vyberieme minimálne na ½ až 1 hodinu z chladničky. Len ak bude naozaj izbovej teploty, bude sa nám s ním dobre pracovať.
- Suroviny na prípravu ochuteného masla môžeme v miske spojiť dôkladným premiešavaním, alebo môžeme použiť mixér, či šľahač. Potom maslo zabalíme buď do potravinárskej fólie, alebo papiera na pečenie a môžeme uložiť v chladničke. Samozrejme maslo môžeme uskladniť aj v pohári s uzatvárateľným viečkom.
- Skladovať maslá v chladničke môžeme maximálne týždeň.
- Slané ochutené masla môžeme podávať ku grilovanému mäsu, k pečivu, k rybám, alebo dokonca na pečenú zeleninu. Sladké vám určite zachutí nielen k pečivu ale napríklad na palacinkách a francúzskom toaste.