Omeleta so syrom a bylinkami

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

10

 min

Cookučka
Cookučka

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Pre 2 osoby:

  • 1 dcl smotany na šľahanie
  • 1 PL oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 balenie strúhaného syra
  • 1 Plesnivec alebo Encián
  • štipka čierneho korenia
  • veľká hrsť obľúbených byliniek, napr. pažitka, bazalka, petržlenová vňať
  • Ingrediencie

    Pre 2 osoby:

  • 1 dcl smotany na šľahanie
  • 1 PL oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 balenie strúhaného syra
  • 1 Plesnivec alebo Encián
  • štipka čierneho korenia
  • veľká hrsť obľúbených byliniek, napr. pažitka, bazalka, petržlenová vňať
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Omeleta na raňajky je sýta, ale delikátna záležitosť. Tá pravá francúzska omeleta je vláčna, jemná a teplá. V kombinácii so syrom a bylinkami bude voňavá, a keď si k nej doprajete i kávičku a džús premení váš víkendový či dovolenkový deň na neobyčajný. Po takýchto raňajkách môžete vyraziť aj na celodenný výlet. Dobrá omeleta chce malý fígeľ a trošku zručnosti. Do vaječnej zmesi prilejte trošku smotany na šľahanie, omeletu tesne pred dopečením preložte a potom už len vložte do rúry, alebo prikryte a nechajte odstavenú v teple dojsť. Takto pripravenú omeletu si spolu s maslovým toustom a kávičkou zoberte na tácke do postele a začnite takto kráľovsky váš letný víkend, či dovolenkové ráno.

    Voňavá a vláčna omeleta ako víkendové či dovolenkové raňajky

    Postup:

    1. Vajíčka rozbite do väčšej misky vhodnej na šľahanie. Poriadne ich vidličkou prešľahajte.
    2. Do vaječnej zmesi pridajte cca 0.5 dcl smotany na šľahanie a štipku soli.
    3. Na panvici zohrejte menšie množstvo oleja, cca 1 PL.
    4. Vlejte do panvice vaječnú zmes a po pár sekundách teplotu znížte.
    5. Vareškou vajíčka jemne pár krát premiešajte akoby ste išli robiť praženicu, ale nerozmiešajte ich celkom. Omeleta nemá byť ako palacinka, ale jemne zvlnená a kyprá.
    6. Omeletu pečte pomaly. Trvá to, podľa druhu panvice a sporáka cca 7 až 10 minút.
    7. Potom ju výrazne posypte obľúbeným strúhaným syrom a poklaďte napríklad plesňovým syrom typu Encián, či Plesnivec. Ale pokojne použite nakrájaný Eidam, alebo natrhanú Mozzarellu.
    8. Potom omelete na jednej strane podvihnite okraj a prehoďte ho cez druhú polovičku omelety, tak aby syry nevytiekli.
    9. Omeletu na záver už len prikryte pokrievkou a odstavte sporák. Nechajte ju tzv. "dojsť". Niekto ju vloží aj s panvicou na chvíľu do teplej rúry.
     

    Naše tipy:

    • Omeleta by sa mala jesť teplá, tak si k nej všetko pripravte vopred a vezmite si ju napríklad do postele.
    • Pri podávaní omeletu bohato posypte obľúbenými bylinkami a posypte čerstvým čiernym korením z mlynčeka.