Dokonalá brioška s vanilkovým krémom

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na 2 obdlžníkové formy alebo 1 vačšiu (približne 20-24 ks)

Na cesto:

  • 140 g mäkkého masla
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vrecko sušeného droždia (7g)
  • 1 lyžička soli
  • Na crème patisserie:

  • 4 žĺtky
  • 4 PL kukuričného alebo zemiakového škrobu
  • 110 g krupicového cukru
  • 2  vanilkové struky (alebo vrecúško vanilkového cukru)
  •  

    • maslo na vymazanie formy
    • mrazené čučoriedky a sušené hrozienka alebo brusnice
    Ingrediencie

    Na 2 obdlžníkové formy alebo 1 vačšiu (približne 20-24 ks)

    Na cesto:

  • 140 g mäkkého masla
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vrecko sušeného droždia (7g)
  • 1 lyžička soli
  • Na crème patisserie:

  • 4 žĺtky
  • 4 PL kukuričného alebo zemiakového škrobu
  • 110 g krupicového cukru
  • 2  vanilkové struky (alebo vrecúško vanilkového cukru)
  •  

    • maslo na vymazanie formy
    • mrazené čučoriedky a sušené hrozienka alebo brusnice

    Nutričné hodnoty

    HL25 Web Banner 2120x455px 4
    Brioche chinois  s vanilkovým krémom „créme patisserie“ – dokonalá klasika z maslového kysnutého cesta, plná jemného vanilkového krému, nadýchaná a neodolateľná dobrota - skrátka brioška! Nuž, tieto brioškové slimáky jednoducho musíte vyskúšať, aby ste dali za pravdu toľkým chválam.

    Brioška, ktorú musíte vyskúšať

    Postup:

    1. Do väčšej misky preosejeme obe múky, pridáme  soľ a premiešame. Pridáme teplé  mlieko, sušené droždie, vajíčka, maslo a cukor. Vymiesime hladké a lesklé cesto – ak ho budeme spracovávať ručne, tak miesime aspoň 20 minút. Misku s cestom zakryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.  Bude to trvať asi 1 až 1 a pol hodiny.
    2. Medzitým ako cesto kysne si pripravíme “créme patisserie” alebo vanilkový krém.  Do hrnca dáme mlieko, žĺtka, cukor, škrob a semienka z jedného vanilkového struku. Všetko spolu vymiešame metličkou dohladka a na strednom plameni za stáleho miešania varíme do zhustnutia.  Krém odstavíme a prelejeme do misky alebo hlbokého taniera. Povrch horúceho krému zakryjeme potravinárskou fóliou – predídeme tak vzniku nepeknej kôrky. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom preložíme do chladničky.
    3. Hrozienka alebo brusnice zamočíme do horúcej vody na 15 minút a potom scedíme a necháme odkvapkať.
    4. Vykysnuté cesto je veľmi jemné, ale dobre sa  s ním pracuje.  Preložíme ho na pracovnú dosku a rozotrieme naň rovnomerne v hrubej vrstve vanilkový krém.  Jeden plát  posypeme čučoriedkami a druhý hrozienkami (brusnicami).
    5. Z dlhšej strany zavinieme.  Ostrým nožom  nakrájame na 3-4 cm kúsky.  Pomocou noža ich opatrne preložíme do maslom vymastenej formy  jeden vedľa druhého, rezom nahor a nadol. Takto pripravené  zakryjeme utierkou alebo fóliou  a necháme ešte 45 – 60 minút podkysnúť.
    6. Rúru necháme predhriať  na 180 °C.  Brioška sa pečie približne 30-35 minút do zlata, záleží od rúry.
    7. Po upečení ich necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme  a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

    Naše tipy:

    1. Brioška je veľmi chutná aj s vanilkovým pudingom – v 400 ml mlieka rozmiešame 1 balíček vanilkového pudingu a  3 lyžice kryštálového cukru, povaríme až kým puding nezhustne – potrebujeme hustejšiu konzistenciu ako klasický puding.
    2. Do náplne sa výborne hodia aj čokoládové vločky.