Originálna narodeninová torta s mascarpone

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 100 g masla alebo rastlinného tuku do cesta
  • 2 celé vajcia
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Na plnku:

  • 1 šľahačka (250 ml)
  • 5 PL cukru
  • kôra a šťava z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 vanilka
  • lekvár na potretie plátov
  • Na ozdobenie:

    • čerstvé ovocie, živé kvety, mätové lístky, keksíky upečené zo zvyšku cesta, prípadne makrónky a pod.
    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 100 g masla alebo rastlinného tuku do cesta
  • 2 celé vajcia
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Na plnku:

  • 1 šľahačka (250 ml)
  • 5 PL cukru
  • kôra a šťava z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 vanilka
  • lekvár na potretie plátov
  • Na ozdobenie:

    • čerstvé ovocie, živé kvety, mätové lístky, keksíky upečené zo zvyšku cesta, prípadne makrónky a pod.

    Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Ak máte niekoho veľmi radi alebo vám na niekom veľmi záleží, určite ho v jeho sviatok chcete aj špeciálne obdarovať. Čo takto podarovať ručne vyrobený, chutný a krásny dar v podobe originálnej narodeninovej torty? Medzi plátmi mäkkého medového cesta je bohatá nádielka osviežujúcej plnky z mascarpone, šľahačky a tvarohu, dochutená citrónom. A to, ako ju ozdobíte, necháme na vašej fantázii. Takto pripravená torta vždy očarí 🙂

    Originálna torta

    Postup:

    1. Všetky suroviny na cesto zamiešame a vymiesime hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ideálne cez noc odpočinúť v chladničke.
    2. Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pracovnej doske a vykrajujeme ho do požadovaného tvaru. Napríklad si z kartóna vystrihneme písmeno, na ktoré začína meno oslávenca alebo číslo jeho veku.
    3. Podľa šablóny vykrojíme písmeno alebo číslo a opatrne ho prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 minút.
    4. Upečené cesto necháme na plechu vychladnúť. Medzitým si zvyšné cesto zľahka premiesime, opäť ho vyvaľkáme a vykrojíme druhýkrát rovnaký tvar ako na začiatku a toto zopakujeme ešte raz.
    5. Spolu si tak upečieme tri vrstvy korpusu v tvare písmena alebo číslice.
    6. Zvyšné cesto použijeme na vykrojenie drobných keksíkov, ktoré neskôr použijeme na ozdobenie torty.
    7. Keď máme pláty cesta upečené, pripravíme si plnku. Všetky prísady na plnku okrem šľahačky zmiešame vo väčšej mise. Šľahačku vyšľaháme dotuha a potom ju pomocou gumenej varechy vmiešame do zvyšku krému.
    8. Prvý a druhý plát cesta potrieme lekvárom.
    9. Krém naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a nanášame z neho malé porcie v tvare špičiek najprv na prvý plát cesta, prikryjeme druhým plátom, opäť nanesieme plnku, prikryjeme tretím plátom a povrch torty tiež ozdobíme plnkou.
    10. Na hotový koláč pred podávaním pripravíme ešte výzdobu z keksíkov, ovocia, živých kvetov a pod. Torta chutí najlepšie, keď jej dáme čas trochu vyzrieť (napríklad cez noc, alebo aspoň zopár hodín).