Hortobádske palacinky

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 500 g mletého teľacieho mäsa alebo zmes hovädzieho a bravčového 50:50
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL čili pasty
  • 2 ks  bobkového listu
  • 1 smotana na šľahanie
  • štipka muškátového kvetu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • ½ PL hladkej múky na zahustenie
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie
  •  

    Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

    • 500 g mletého teľacieho mäsa alebo zmes hovädzieho a bravčového 50:50
    • 3 PL paradajkového pretlaku
    • 1 ČL čili pasty
    • 2 ks  bobkového listu
    • 1 smotana na šľahanie
    • štipka muškátového kvetu
    • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • ½ PL hladkej múky na zahustenie
  • olej
  • soľ
  • čierne korenie
  •  

    Nutričné hodnoty

    recepty
    Vyskúšajte palacinky trochu inak - pripravte si palacinky na slano a sme si istí, že keď ich raz vyskúšate, budete experimentovať aj s inými slanými plnkami. Recept na palacinky sem nedávame, keďže každý robí palacinky trochu inak a väčšinou ich už pripravujeme od oka. Jediné čo treba tentokrát vynechať je samozrejme cukor. Hortobádske palacinky sú lahodné, šťavnaté a jemne pikantné.

    Hortobádske palacinky - palacinky na slano s mäsovou plnkou

    Postup:

    1. Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľku a cesnak, pridáme mäso a dôkladne ho opečieme.
    2. Potom pridáme bobkový list, paradajkový pretlak, muškátový kvet, korenie, sladkú papriku a soľ.
    3. Ku koncu pridáme 2 PL smotany na šľahanie, zamiešame, a potom vyberieme mäso a bobkový list z panvice.
    4. Palacinky naplníme mäsovou zmesou.
    5. Do panvice, v ktorej sme pripravovali mäso, vlejeme zvyšok smotany na šľahanie rozmiešanej s paprikou a múkou a ešte krátko povaríme.
    6. Dosolíme a touto smotanovou omáčkou polejeme hotové palacinky a dozdobíme petržlenovou vňaťou a nadrobno nakrájanou červenou paprikou. (Tí ostrejší si môžu sladkú papriku nahradiť najemno nakrájanými chilli papričkami.)
     

    Náš tip:

    • Palacinky na slano môžete podávať ako predjedlo alebo ako hlavný chod - v závislosti od plnky. Na plnku môžete použiť aj zvyšky nedojedeného kuriatka z nedele alebo napríklad huby ak práve nemáte chuť na mäso.