panna cotta recept

Panna cotta z vaječného likéru

 | 

Čas prípravy: 

5

 min

Čas varenia: 

15

 min

panna cotta recept
Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

5

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie
  • 3 lyžice studenej vody
  • 1 balenie želatíny na 500 ml
  • 500 ml vaječného likéru prípadne nahraďte časť mliekom
  • 3 hrste mrazených brusníc
  • Trstinový cukor podľa chuti
Ingrediencie
  • 3 lyžice studenej vody
  • 1 balenie želatíny na 500 ml
  • 500 ml vaječného likéru prípadne nahraďte časť mliekom
  • 3 hrste mrazených brusníc
  • Trstinový cukor podľa chuti

Nutričné hodnoty

Billa

Mám tu pre vás recept, ktorý je určený striktne pre dospelých. Panna cotta z vaječného likéru je pre tých, ktorí počas Vianoc milujú popíjanie vaječného likéru. Recept je úplne jednoduchý a ľavou zadnou ho zvládne každý. Navyše vyzerá naozaj sviatočne. Či už na Vianoce alebo na Silvestrovskom stole, odporúčam na servírovanie použiť naozaj malé poháre, pretože alkoholu sa do veľkých zmestí až príliš. Chcete si predsa nechať miesto aj na šampanské. Pokiaľ nechcete, aby bol dezert taký silný, pokojne nahraďte časť vaječného likéru mliekom, alebo použite vaječný likér bez alkoholu.

Postup:

  1. Začneme výberom pohárov a použijeme skôr menšie. Želatínu v prášku vysypeme do studenej vody, dobre zamiešame a necháme asi tak 10 minút napučať.

  2. Zatiaľ v hrnci zahrejeme vaječný likér. Keď sa likér začne takmer variť, plameň znížime a pridáme napučanú želatínu, tekutinu veľmi dobre so želatínou rozmiešame. Na pomoc si vezmeme šľahaciu metlu. Keď je tekutina dobre vyšľahaná a nevidíme žiadne hrudky, rozdelíme ju do pripravených pohárov. Neplníme však po okraj, myslíme ešte na to, že navrch budeme dávať zvarené brusnice. Poháre s likérom dáme do chladničky asi na dve hodiny stuhnúť. 

  3. Po stuhnutí sa môžeme pustiť do prípravy zvarených brusníc. Jednoducho v hrnci rozpustíme mrazené brusnice, ktoré podľa chuti zasypeme hnedým cukrom. U nás doma sa v tomto recepte nešetrí. Brusnice varíme tak dlho, až sa nám prebytočná voda odparí. Po uvarení brusnice necháme ešte chvíľku vychladnúť, a nakoniec ich môžeme navrstviť na vrch pohárov so stuhnutým likérom.

  4. Poháre s likérom dáme ešte na chvíľu vychladiť a potom podávame. Nezabudnite prosím, že dezert obsahuje alkohol, preto nie je vhodný pre osoby mladšie ako 18 rokov. Dobrú chuť a na zdravie.