Pečená krkovička s jablkami, batatmi, či zemiakmi vo voňavej medovo bylinkovej marináde. Krásny recept na začiatok jesene. Aj vy máte chuť popri letných šalátoch na pečenú zeleninu a šťavnaté mäsko? Príprava je jednoduchá a zvládnu ju aj kuchári začiatočníci.
Pečená krkovička s jablkami, medom a jesennými bylinkami
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 190 ° C.
- Hlbší plech si vystelieme papierom na pečenie, alebo vymažeme tukom.
- V malej miske zmiešame suroviny na marinádu. Olej spolu so soľou, korením, medom, pretlačeným cesnakom, lístočky tymianu, ktoré stiahneme zo stonky. Pridáme citrónovú šťavu a dobre premiešame. Marinádu môžeme pokojne ochutnať a prípadne dochutiť podľa seba.
- Väčšiu polovicu vzniknutej marinády nalejeme na plátky krkovičky. Dobre ju do mäsa vmasírujeme. Mäso dáme na chvíľu bokom, ale už nie do chladu.
- Sladké zemiaky - bataty, ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Jablká tiež umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na mesiačiky. Šupku im ponecháme.
- Sladké zemiaky s jablkami premiešame a zalejeme zvyškom marinády.
- Plátky krkovičky prudko opečieme na strednom stupni na rozpálenej panvici. Pečieme naozaj len chvíľu z každej strany približne 1-2 minúty. Získajú tak na pohľad zlatistú farbu, nebudú však ešte úplne hotové. Svoju krehkosť získajú až počas pečenia.
- Opečenú krkovičku spolu s marinovanými batatmi a jablkami nakoniec dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme pridať ešte štipku čerstvého tymianu a všetko dáme piecť do vyhriatej rúry približne na 30 min.
- Pečieme odkryté, len tak krkovička dosiahne tú pravú pečenú chuť.
- Po upečení môžeme ihneď servírovať. Dobrú chuť.