Neviem ako vy, ale z pečenia morky som mala vždy obavy. Predsa len mäso je zvyčajne trochu tuhšie a potrebuje oveľa dlhší čas na pečenie ako kuracie. Ako to len zabezpečiť, aby mäso bolo jemné, nevysušené a ešte k tomu dobre chutilo? Minulý rok som objavila tento recept a povedala som si, že ho tento týždeň vyskúšam. Úprimne? Je mi ľúto, že som sa k pečeniu veľkej morky dostala až tento rok. Potom čo som ju upiekla, som zistila, že pečená morka je šťavnatá a najmä ... je veľkou výhodou, keď upečiete veľký kus mäsa naraz. Vďaka tomu máte o starosť s jedlom na celý víkend menej.
Pečená morka s bylinkovým maslom
Postup:
- S prípravou morky začneme v podvečer deň pred servírovaním. Ak sme kúpili morku mrazenú, dáme ju asi tak 3 dni na rozmrazenie do chladničky.
- Rúru si predhrejeme na cca 100 stupňov Celzia.
- Morku pod tečúcou vodou dobre umyjeme zvnútra aj zvonku. Následne ju osušíme kuchynskou utierkou.
- V miske si zmiešame suroviny na bylinkové maslo. Bude to chvíľu trvať, kým sa nám podarí všetko spojiť v krémové bylinkové maslo. Najlepšie, ak na miešanie použijeme vidličku.
- Rukami potom maslo rozotrieme po povrchu morky a trochu môžeme votrieť aj pod kožu na prsiach. Snažte sa byť opatrní, aby sa prsia nenatrhli. Vložte morku do stredne veľkého nízkeho pekáča.
- Vnútro morky osolíme, okoreníme a zvnútra potrieme surovinami na vnútro. Stehná morky potom zviažeme kuchynským špagátom napevno k sebe. Do stehna zo spodku zapichneme teplomer na pečenie, tak aby bol po celý čas pečenia dobre vidieť.
- Celú morku zakryjeme alobalom a dáme do rúry piecť na 100 stupňov Celzia minimálne na 8 hodín - najlepšie cez noc.
- Ráno po prebudení morku odkryjeme a pečieme ešte ďalšiu hodinu na 200 stupňov Celzia. Dosiahnete tak chrumkavú kôrku. Teplota na teplomeri by na konci pečenia mala ukazovať cca 76 stupňov Celzia.
- Po vybratí z rúry, morku znovu prikryjeme alobalom a necháme ju ešte najmenej 25 minút odpočívať. Potom ju môžeme preniesť na servírovací podnos, alebo rovno porciovať.
- Šťavu zo dna pekáča zlejeme do nádoby a po odstátí ¾ tuku z povrchu tekutiny odlejeme. Zvyšok môžeme použiť na základ skvelej omáčky na podávanie. Na troche masla opražíme niekoľko lyžíc hladkej múky a zalejeme to šťavou z pekáča. Nechajme omáčku 4 minúty prebublať a pečená morka sa môže podávať. Dobrú chuť.
Náš tip:
- Morku som neplnila klasickou plnkou - to by sa piekla ešte dlhšie - ale som ju zvnútra potrela zmesou uvedenou v ingredienciách. Tá šťava čo z nej vytečie chutí ako parádny vývar, z ktorého pripravíte ešte parádnejšiu omáčku.