pečená mrkva

Pečená mrkva so šošovicou a tzatzikmi

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

40

 min

Ingrediencie

Na tzatziky:

  • 350 g čerstvých uhoriek
  • 250 g gréckeho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL nasekaného kôpru
  • ¼ ČL soli, štipka čerstvo pomletého čierneho korenia
Ingrediencie

Na tzatziky:

  • 350 g čerstvých uhoriek
  • 250 g gréckeho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL nasekaného kôpru
  • ¼ ČL soli, štipka čerstvo pomletého čierneho korenia

Nutričné hodnoty

Na porciu (440 g):
Energia: 459,3 kcal / 1922,9 kJ
Bielkoviny: 22,5 g
Tuky: 25,9 g
Nasýtené tuky: 7,5 g
Sacharidy: 26,9 g
Cukry: 11,2 g
Vláknina: 10,2 g
Soľ: 2,7 g
Vápnik: 329,2 mg/33 % RDA
Železo: 5,1 mg/43 % RDA

Nutričné hodnoty

Na porciu (440 g):
Energia: 459,3 kcal / 1922,9 kJ
Bielkoviny: 22,5 g
Tuky: 25,9 g
Nasýtené tuky: 7,5 g
Sacharidy: 26,9 g
Cukry: 11,2 g
Vláknina: 10,2 g
Soľ: 2,7 g
Vápnik: 329,2 mg/33 % RDA
Železo: 5,1 mg/43 % RDA

Na porciu (440 g):
Energia: 459,3 kcal / 1922,9 kJ
Bielkoviny: 22,5 g
Tuky: 25,9 g
Nasýtené tuky: 7,5 g
Sacharidy: 26,9 g
Cukry: 11,2 g
Vláknina: 10,2 g
Soľ: 2,7 g
Vápnik: 329,2 mg/33 % RDA
Železo: 5,1 mg/43 % RDA

Billa

Hľadáte chutný a zdravý recept, ktorý je zároveň jednoduchý na prípravu? Pečená mrkva so šošovicou a tzatzikmi si vás získa skvelou chuťou a jednoduchou prípravou! Kombinácia sladkej mrkvy, sýtej šošovice a osviežujúceho tzatziky je perfektná pre ľahký obed alebo večeru. V čase letných grilovačiek môžete mrkvu opiecť na grile Na grile pečená mrkva má ešte výraznejšiu a zaujímavejšiu chuť. Tzatziky sú zároveň osviežujúce najmä v počas teplých dní.

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Mrkvu umyte a očistite, ochuťte soľou a korením, pokvapkajte olivovým olejom. Potom ju posypte mletou paprikou a práškovým cesnakom. Všetko dobre premiešajte, uložte do pekáča a prikryte alobalom. Pečte 20 minút.
  2. Následne mrkvu vyberte z rúry, alobal odložte a pekáč znova vložte do rúry. Pečte ďalších 10 minút, alebo kým mrkva nezmäkne a nechytí peknú hnedú farbu.
  3. Kým sa mrkva pečie, pripravte si tzatziki. Uhorky nastrúhajte a sceďte. Do misky s jogurtom pridajte scedené uhorky, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ, korenie a kôpor. Všetko dobre premiešajte.
  4. Uvarenú šošovicu pokvapkajte citrónovou šťavou, extra panenským olivovým olejom a sójovou omáčkou. Premiešajte.
  5. Upečenú mrkvu a šošovicu posypte syrom feta a podávajte s tzatzikmi.