Pečené kuracie stehná v paradajkovej omáčke

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie
  • 100 g prerastanej údenej  slaniny
  • grilovacie korenie
  • 2 veľké cibule
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 250 ml bieleho vína
  • 1 koncentrovaný paradajkový pretlak Billa (140 g)
  • voda alebo kurací vývar podľa potreby (približne 300 ml)
  • Ingrediencie
  • 100 g prerastanej údenej  slaniny
  • grilovacie korenie
  • 2 veľké cibule
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 250 ml bieleho vína
  • 1 koncentrovaný paradajkový pretlak Billa (140 g)
  • voda alebo kurací vývar podľa potreby (približne 300 ml)
  • Nutričné hodnoty

    W39 Web Banner 1920x455px2
    Ak raz vyskúšate tento recept, určite budete pečené kuracie stehná v paradajkovej omáčke pripravovať oveľa častejšie. Vďaka lahodnej paradajkovej omáčke so slaninou a vínom bude mäso šťavnaté a výborne ochutené. Všetko sa pripravuje v jednej panvici (ak máte liatinový hrniec, či panvicu, ešte lepšie), takže odpadá množstvo riadu. K výraznej chuti kuriatka potom už len stačí pripraviť basmati ryžu – vyskúšajte Billa – Basmati vo varných vreckách. Je jednoduchá na prípravu, a pritom sypká a voňavá – taká ako má basmati ryža byť.

    Skutočne šťavnaté pečené kuracie stehná v paradajkovej omáčke

    Postup:

    1. Kuracie kúsky si umyjeme, osušíme a potrieme grilovacím korením. Ak používame grilovacie korenie bez soli, tak kura aj osolíme.
    2. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno.
    3. Rúru predhrejeme na 200 °C.
    4. Vo väčšej a širokej panvici (takej, ktorá sa dá vložiť do rúry) zohrejeme lyžicu olivového oleja a osmahneme na ňom slaninu nakrájanú na kocky. Keď slanina pustí tuk, a je opečená do zlata, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Chvíľu spolu restujeme a nakoniec prihodíme nasekaný cesnak. Premiešame a minútu restujeme.
    5. Pridáme kuracie mäso a opečieme ho z každej strany. Všetko podlejeme vínom, necháme prevrieť, aby sa vyparil alkohol. Nakoniec primiešame paradajkový pretlak. Panvicu zakryjeme a vložíme do rúry.
    6. Ak nemáme panvicu, ktorú môžeme dať do horúcej rúry postupujeme takto: obsah panvice preložíme do hlbšej zapekacej nádoby, panvicu vrátime na oheň, prilejeme 100 ml vody a necháme prevrieť, pričom zoškriabeme všetky výpečky z dna a bokov. Všetko prilejeme k mäsu do zapekacej nádoby.
    7. Pečieme približne 1 hodinu, občas mäso prelejeme výpekom. Ak omáčka príliš zhustne, podlejeme vodou alebo kuracím vývarom.
    8. Pečené kuracie stehná výborne chutia s dusenou alebo varenou ryžou, najlepšie s basmati.
     

    Náš tip:

    Ak vám náhodou zostane paradajková omáčka, na druhý deň ju trochu rozrieďte vývarom alebo vodou a primiešajte ju do cestovín a podávajte so strúhaným syrom a čerstvou bazalkou. Lahôdka do krabičky do práce!