Pečené mäso na pive a zemiaková kaša s chrenom

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 1 -1,2 kg prerastaného bravčového pliecka (alebo krkovičky)
  • 3-4 cibule
  • 250 ml tmavého piva
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • 2 lyžičky mletého
  • kmínu

  • soľ
  • olej   + bravčová masť
  • Na zemiakovú kašu s chrenom:

  • 100 g masla
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • lyžička smotanového chrenu
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

    • 1 -1,2 kg prerastaného bravčového pliecka (alebo krkovičky)
    • 3-4 cibule
  • 250 ml tmavého piva
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • 2 lyžičky mletého
  • kmínu

  • soľ
  • olej   + bravčová masť
  • Na zemiakovú kašu s chrenom:

  • 100 g masla
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • lyžička smotanového chrenu
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • Nutričné hodnoty

    Web Banner 2120x455px (str. 3)
    Bravčové pečené mäso je veľmi vďačné jedlo. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, je hotové takmer bez námahy (celú prácu za vás urobí rúra) a nakŕmite ním celú rodinu a priateľov. Pri pečení väčších kusov mäsa je vždy dobré vedieť pár trikov, aby mäsko ostalo mäkké, jemné a šťavnaté.

    Ako správne pripraviť pečené mäso

    Postup:

    1. S prípravou začneme deň vopred. Mäso umyjeme, osušíme, potrieme olejom a sušeným zázvorom a rascou. Korenie do mäsa dobre vmasírujeme a vložíme do vhodnej nádoby. Zalejeme pivom, zakryjeme a vložíme do chladničky marinovať  najlepšie cez noc (minimálne na 6 hodín).
    2. Mäso vyberieme z chladničky, osušíme od marinády, posolíme a na lyžici masti sprudka opečieme z každej strany, aby sa zatiahlo.  Do panvice pridáme aj cibule rozkrojené na štvrtiny.
    3. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Opečené mäso vložíme do zapekacej nádoby, pridáme cibuľu a podlejeme marinádou.  Nádobu priklopíme a vložíme do rúry. Pečieme približne 2 až 2 a ½ hodiny. Podlievame marinádou, prípadne zvyšným pivom. Pred koncom pečenia odokryjeme a dopečieme do zlata.
    4. Na zemiakové pyré si uvaríme domäkka zemiaky v osolenej vode. Horúce scedené zemiaky premixujeme s maslom a horúcim mliekom do jemnej kaše, na záver do nej zašľaháme lyžičku krémového chrenu. Ochutíme soľou a štipkou muškátového  orieška.
    5. Odpočinuté mäso  nakrájame na tenké plátky a podávame so zemiakovou kašou a cibuľou s výpekom.
     

    Nezabudnite na:

    • Mäso deň predtým naložte do marinády, natiahne si z marinády chuť a bude jemnejšie a krehké
    • Mäso pečte prikryté (pokrievkou alebo alobalom) a na záver odokryte a zapečte do zlata. Počas celej doby pečenia ho dobre podlievajte a potierajte výpekom a zvyšnou marinádou
    • Na pečenie sa hodia tučnejšie druhy mäsa – krkovička, pliecko, bôčik, pri pečení sa nevysušia
    • Väčším kusom mäsa všeobecne svedčí pomalé pečenie pri nižších teplotách, mäso sa bude rozpadať v ústach
    • Pred pečením vždy mäso opečte na troške oleja alebo masti z každej strany– opečením sa zatiahne a počas pečenia zostane šťavnaté
    • Ak k mäsu počas pečenia pridáte na väčšie kúsky nakrájané zemiaky, cibuľu, jablká, cesnak, tekvicu, duly, mrkvu, paštrnák … , ušetríte si čas s prípravou prílohy. Pečená zelenina navyše výborne chutí, pretože výpek z mäsa jej dodá vynikajúcu chuť
    • Po upečení mäso vyberte na drevenú dosku, zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať.  Potom ho ešte raz hojne potrite výpekom, ostrým nožom nakrájajte a podávajte.

    Naše tipy:

    • Na poslednú pol hodinu môžete k mäsu pridať na štvrťky nakrájané jablká.
    • Vyskúšajte pečené mäso so zázvorom a tmavým pivom. Kombinácia následného piva a pikantného zázvoru vás dostane.