Pečené mäso na pive a zemiaková kaša s chrenom

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

  • 1 -1,2 kg prerastaného bravčového pliecka (alebo krkovičky)
  • 3-4 cibule
  • 250 ml tmavého piva
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • 2 lyžičky mletého
  • kmínu

  • soľ
  • olej   + bravčová masť
  • Na zemiakovú kašu s chrenom:

  • 100 g masla
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • lyžička smotanového chrenu
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

    • 1 -1,2 kg prerastaného bravčového pliecka (alebo krkovičky)
    • 3-4 cibule
  • 250 ml tmavého piva
  • 1 lyžička sušeného zázvoru
  • 2 lyžičky mletého
  • kmínu

  • soľ
  • olej   + bravčová masť
  • Na zemiakovú kašu s chrenom:

  • 100 g masla
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • lyžička smotanového chrenu
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Bravčové pečené mäso je veľmi vďačné jedlo. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov, je hotové takmer bez námahy (celú prácu za vás urobí rúra) a nakŕmite ním celú rodinu a priateľov. Pri pečení väčších kusov mäsa je vždy dobré vedieť pár trikov, aby mäsko ostalo mäkké, jemné a šťavnaté.

    Ako správne pripraviť pečené mäso

    Postup:

    1. S prípravou začneme deň vopred. Mäso umyjeme, osušíme, potrieme olejom a sušeným zázvorom a rascou. Korenie do mäsa dobre vmasírujeme a vložíme do vhodnej nádoby. Zalejeme pivom, zakryjeme a vložíme do chladničky marinovať  najlepšie cez noc (minimálne na 6 hodín).
    2. Mäso vyberieme z chladničky, osušíme od marinády, posolíme a na lyžici masti sprudka opečieme z každej strany, aby sa zatiahlo.  Do panvice pridáme aj cibule rozkrojené na štvrtiny.
    3. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Opečené mäso vložíme do zapekacej nádoby, pridáme cibuľu a podlejeme marinádou.  Nádobu priklopíme a vložíme do rúry. Pečieme približne 2 až 2 a ½ hodiny. Podlievame marinádou, prípadne zvyšným pivom. Pred koncom pečenia odokryjeme a dopečieme do zlata.
    4. Na zemiakové pyré si uvaríme domäkka zemiaky v osolenej vode. Horúce scedené zemiaky premixujeme s maslom a horúcim mliekom do jemnej kaše, na záver do nej zašľaháme lyžičku krémového chrenu. Ochutíme soľou a štipkou muškátového  orieška.
    5. Odpočinuté mäso  nakrájame na tenké plátky a podávame so zemiakovou kašou a cibuľou s výpekom.
     

    Nezabudnite na:

    • Mäso deň predtým naložte do marinády, natiahne si z marinády chuť a bude jemnejšie a krehké
    • Mäso pečte prikryté (pokrievkou alebo alobalom) a na záver odokryte a zapečte do zlata. Počas celej doby pečenia ho dobre podlievajte a potierajte výpekom a zvyšnou marinádou
    • Na pečenie sa hodia tučnejšie druhy mäsa – krkovička, pliecko, bôčik, pri pečení sa nevysušia
    • Väčším kusom mäsa všeobecne svedčí pomalé pečenie pri nižších teplotách, mäso sa bude rozpadať v ústach
    • Pred pečením vždy mäso opečte na troške oleja alebo masti z každej strany– opečením sa zatiahne a počas pečenia zostane šťavnaté
    • Ak k mäsu počas pečenia pridáte na väčšie kúsky nakrájané zemiaky, cibuľu, jablká, cesnak, tekvicu, duly, mrkvu, paštrnák … , ušetríte si čas s prípravou prílohy. Pečená zelenina navyše výborne chutí, pretože výpek z mäsa jej dodá vynikajúcu chuť
    • Po upečení mäso vyberte na drevenú dosku, zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať.  Potom ho ešte raz hojne potrite výpekom, ostrým nožom nakrájajte a podávajte.

    Naše tipy:

    • Na poslednú pol hodinu môžete k mäsu pridať na štvrťky nakrájané jablká.
    • Vyskúšajte pečené mäso so zázvorom a tmavým pivom. Kombinácia následného piva a pikantného zázvoru vás dostane.