Pečené morčacie stehno s koreňovou zeleninou

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

90

 min

Čas varenia: 

60

 min

Ingrediencie
  • 2 morčacie nohy
  • 4 menšie mrkvy

s vňaťou

  • 2 petržleny
  • 1 červená cibuľa
  • 2 hrste menších zemiakov
  • ½ hlávky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • olivový olej na zeleninu
  • soľ a med
  • Na marinádu:

  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 2 lyžice olivového
  • oleja

    Ingrediencie
    • 2 morčacie nohy
    • 4 menšie mrkvy

    s vňaťou

  • 2 petržleny
  • 1 červená cibuľa
  • 2 hrste menších zemiakov
  • ½ hlávky cesnaku
  • čerstvý tymian
  • olivový olej na zeleninu
  • soľ a med
  • Na marinádu:

  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 2 lyžice olivového
  • oleja

    Nutričné hodnoty

    HL41 Web Banner 2120x455px

    Pečené morčacie stehno s pečenou koreňovou zeleninou a zemiakmi je skvelé, teplé a sýte jedlo. Koreňová zelenina vás nielen zahreje, ale aj zasýti a doplní vlákninu aj minerály. A všetko to môžete upiecť v jednom plechu..

    Morčacie stehno so zeleninou pečené v jednom plechu

    Postup:

    1. Jednoduché ale majestátne a sýte jedlo pre celú rodinu. Začneme prirodzene predohrevom rúry na 170 stupňov Celzia.

    2. Zeleninu si umyjeme, prípadne olúpeme, no niekto ju dokonca naozaj len dôkladne umyje, pretože sa bude dlho piecť spolu s mäsom.

    3. Mrkvu aj petržlen nakrájame na trochu väčšie kusy, cibuľu na kolieska.  Zemiaky podľa ich veľkosti na polovice alebo štvrtiny.

    4. Zeleninu rozprestrieme na dno pekáča, ľahko ju potrieme olivovým olejom, trochou medu a osolíme.

    5. Ako marinádu na mäso použijeme zmes 2 lyžíc olivového oleja, dijonskej horčice, celozrnej horčice, medu a hnedého cukru. Marinádu ďalej nesolíme, horčica už soli obsahuje dosť.

    6. Po zamiešaní marinádou dôkladne potrieme a obalíme mäso. Mäso predtým dôkladne osušíme kuchynskými obrúskami, aby sme ho zbavili prebytočnej vody. Môžeme si prípadne dve lyžice omáčky nechať bokom a ešte ju použiť v polovici pečenia na potretie mäsa.

    7. Mäso položíme na zeleninu v pekáči, pridáme pol hlávky cesnaku, čerstvý tymian a pekáč prikryjem. Dáme ho piecť do vyhriatej rúry na cca 1 hodinu. Ak ste si trochu omáčky na mäso odložili, nezabudnite počas pečenia zvyškom mäso potrieť. Po hodine mäso odkryjeme a teplotu v rúre zvýšime na cca 220 stupňov Celzia. Takto sa nám mäso pekne zapečie a vďaka medu aj zelenina získa skvelú pečenú chuť. Pečieme ešte asi ½ hodiny. Po upečení ihneď servírujeme, najlepšie s pohárom dobrého bieleho vína, dobrú chuť.

    Náš tip:

    • Morčacie mäso je výborná alternatíva, ak ste sa prejedli kuracieho mäsa. Je to jednoduchá pomoc. Kedy ste si naposledy upiekli napríklad morčacie stehno? Navyše je to výborný recept na víkend pretože vám ostane ešte na pondelok, kedy môžete zvyšné mäso "natrhať na pásiky" a použiť do tortily, alebo k ryži. Je to podobné ako pri recepte na Pulled pork, tzv. trhané bravčové.