Pečené zemiaky s avokádovým dipom

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

30

 min

Ingrediencie

Pre 4 osoby:

(nie šalátových)

  • 4-5 lyžíc olivového
  • oleja

  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 lyžička celej rasce
  • 1 lyžička drveného koriandru
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Na tvarohový dip:

  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 1 lyžica olivového
  • oleja

  • 1 väčší strúčik cesnaku pretlačený
  • 2 lyžice nasekanej pažítky
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Na avokádovú „majonézu“:

  • Šťava z ½ citróna
  • 100 ml ovseného nápoja
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica horčice
  • Štipka cukru
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Ingrediencie

    Pre 4 osoby:

    (nie šalátových)

  • 4-5 lyžíc olivového
  • oleja

  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 lyžička celej rasce
  • 1 lyžička drveného koriandru
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Na tvarohový dip:

  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 1 lyžica olivového
  • oleja

  • 1 väčší strúčik cesnaku pretlačený
  • 2 lyžice nasekanej pažítky
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Na avokádovú „majonézu“:

  • Šťava z ½ citróna
  • 100 ml ovseného nápoja
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica horčice
  • Štipka cukru
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Nutričné hodnoty

    banner billa
    Obyčajné pečené zemiaky v šupke, ešte horúce s maslom a soľou sú čistá dokonalosť. Ale tieto zemiaky, to je iný level. Jeden menší trik zaručí, že budú extra chrumkavé ale zároveň nadýchané. Bylinkovo-cesnakový olej sa postará o extra chuť navyše. Pre milovníkov tradičných chutí je ako stvorený tvarohovo-jogurtový dip s cesnakom a pažítkou. Pre tých, ktorí radi experimentujú „avokádová majonéza“.

    Pečené zemiaky s bylinkovým olejom a dvojakým dipom

    Postup:

    1. Zemiaky vydrhneme pod tečúcou vodou kefkou a vložíme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme 15-20 minút domäkka (záleží od veľkosti zemiakov). Scedíme ich a necháme osušiť na utierke. Medzitým ako sa varia, vyhrejeme rúru na 220 °C a pripravíme si dipy:
    2. Na tvarohový zmiešame všetky suroviny do hladkého dipu.
    3. Na avokádovú majonézu dáme do mixéra vydlabané vnútro z avokáda, pridáme ostatné suroviny a vymixujeme dohladka. Oba dipy preložíme do misiek a dáme do chladničky.
    4. Uvarené zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. V malej miske premiešame olivový olej s najemno nasekaným cesnakom, rozmarínom, tymianom, koriandrom, rascou, soľou a korením.
    5. Zemiaky na plechu vidličkou rozpučíme, ale len tak, aby praskli a trochu sa sploštili. Prelejeme ich ochuteným bylinkovým olejom a dáme do horúcej rúry. Pečieme do zlata 15-20 minút. Po upečení ich posypeme čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávame horúce s dipmi.
    6. Tip: Ak vám cesnak v surovom stave spôsobuje tráviace ťažkosti, skúste z neho odstrániť stredový klíček.

    Náš tip:

    • Ak pečiete zemiaky v pahrebe, dostanú nezameniteľnú chuť. Pečte ich neošúpané, do každého zemiaku spravte zopár vpichov, aby mala kadiaľ neskôr unikať para. Každý zemiak zabaľte do alobalu a potom vložte do horúcej pahreby (nie ohňa). Pečenie trvá cca. 45 min. Výborne chutia s maslom, soľou, kto má rád, tak môže pridať kyslú smotanu.