Pečený čaj je ovocná lahodná špecialita, o ktorej ste už určite počuli. Domáci pečený čaj pripravíte jednoducho. Je naozaj chutný a voňavý. Kto nevie ako naložiť s čerstvými slivkami, hroznom, hruškami či jablkami, pečený čaj je dobrá voľba. Nakrájané ovocie upečiete a v šálke, alebo čajníku zalejete horúcou vodou a chvíľu lúhujete. Vôňa a chuť z rozpečeného ovocia sa uvoľňuje okamžite. Čaj má tiež krásnu farbu. Pečený čaj sa pripravuje do zásoby do menších zaváracích pohárov a môže byť i pekný, vlastnoručne vyrobený darček. Jeho vôňa vás môže sprevádzať celú zimu. My sme pre vás pripravili recept na slivkový pečený čaj, môžete ho však pripraviť z rôzneho, aj miešaného ovocia.
Pečený čaj je skvelý na voňavý horúci ovocný nápoj na zimu
Postup:
- Rúru si predhrejte na 225 stupňov Celzia. Umyté ovocie vykôstkujte a pokrájajte na menšie kúsky. Potom ho dajte na plech na pečenie, ktorý má pokrievku.
- Pridajte cukor a korenia a dobre zmes priamo v plechu premiešajte.
- Badián a klinčeky môžete aj rozdrviť v mažiari alebo mlynčeku na korenie. Potom ho spolu so škoricou prisypte k ovociu do plechu. Iným riešením je použiť celé korenia a potom ich z ovocia vybrať.
- Do plechu prilejte väčší hrnček vody, prikryte ho pokrievkou a dajte do vyhriatej rúry piecť na 45 minút.
- Čaj nemusíte ani kontrolovať, nepripečie sa.
- Po upečení ho ešte horúci môžete plniť do čistých zaváracích pohárov. Po zatvorení viečok otočte poháre „dole hlavou“ a nechajte vychladnúť.
- Ak budete pečený čaj piť hneď, môžete ho dať do šálky, cca 1 kopcom PL na jednu porciu čaju. Alebo do čajníka pre viac porcií a zaliať horúcou vodou a nechať ešte pár minút vylúhovať. Niekomu chutí popíjať ho aj s kúskami upečeného ovocia, niekto si ho radšej precedí cez sitko.
Náš tip:
- Ak chcete aby vám vydržal do ďalšieho leta, treba poháre ešte sterilizovať. Môžete tak urobiť vo väčšom hrnci s utierkou na dne a vodou do cca ¼ pohára. Prikryté pokrievkou poháre varte asi 10 minút od varu. Na zdravie!