Keď sa vám nechce vykrajovať perníčky (alebo len možno nemáte čas), upečte si vianočnú klasiku v praktickom šate. Perníkový závin vám rozvonia domácnosť vôňou Vianoc a vy budete mať úžasný dezert ku kávičke alebo čaju počas vianočných sviatkov.
Voňavý perníkový závin
Postup:
- V mise premiešame suché prísady, preosiate múky, sódu bikarbónu, práškový cukor, vanilku, koreniny. Potom pridáme med, vajcia izbovej teploty a zmäknuté maslo a ručne vypracujeme hladké kompaktné cesto.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať v chladničke, ideálne cez noc, kľudne ale aj dlhšie. Perníkové cesto časom dozrieva a je lepšie.
- Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenej doske ich vyvaľkáme na hrúbku asi pol cm a zarovnáme okraje.
- Cesto potrieme slivkovým lekvárom (alebo iným hustým lekvárom) a bohato posypeme nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.
- Opatrne zrolujeme ako závin a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rovnako postupujeme aj s druhou polovicou cesta.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňov asi 25-30 minút do zlatohneda. Vychladnutý perníkový závin posypeme práškovým cukrom a servírujeme.
Náš tip:
- Zamiesené cesto môžeme skladovať v chladničke aj niekoľko dní a závin si môžeme upiecť čerstvý práve vtedy, keď nám to príde vhod.