Perníkový závin so slivkovým lekvárom a orechami

 | 

Čas prípravy: 

 min

Čas varenia: 

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g medu
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 300 g ražnej hladkej múky
  • 3 celé vajcia
  • 1 PL sódy bikarbóny
  • 1 PL perníkového korenia
  • Na plnku:

    na potretie

    Ingrediencie

    Na cesto:

    • 1 vanilkový cukor
    • 100 g medu
  • 150 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 300 g ražnej hladkej múky
  • 3 celé vajcia
  • 1 PL sódy bikarbóny
  • 1 PL perníkového korenia
  • Na plnku:

    na potretie

    Nutričné hodnoty

    recepty
    Keď sa vám nechce vykrajovať perníčky (alebo len možno nemáte čas), upečte si vianočnú klasiku v praktickom šate. Perníkový závin vám rozvonia domácnosť vôňou Vianoc a vy budete mať úžasný dezert ku kávičke alebo čaju počas vianočných sviatkov.

    Voňavý perníkový závin

    Postup:

    1. V mise premiešame suché prísady, preosiate múky, sódu bikarbónu, práškový cukor, vanilku, koreniny. Potom pridáme med, vajcia izbovej teploty a zmäknuté maslo a ručne vypracujeme hladké kompaktné cesto.
    2. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať v chladničke, ideálne cez noc, kľudne ale aj dlhšie. Perníkové cesto časom dozrieva a je lepšie.
    3. Odpočinuté cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenej doske ich vyvaľkáme na hrúbku asi pol cm a zarovnáme okraje.
    4. Cesto potrieme slivkovým lekvárom (alebo iným hustým lekvárom) a bohato posypeme nahrubo nasekanými vlašskými orechmi.
    5. Opatrne zrolujeme ako závin a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Rovnako postupujeme aj s druhou polovicou cesta.
    6. Pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňov asi 25-30 minút do zlatohneda. Vychladnutý perníkový závin posypeme práškovým cukrom a servírujeme.

    Náš tip:

    • Zamiesené cesto môžeme skladovať v chladničke aj niekoľko dní a závin si môžeme upiecť čerstvý práve vtedy, keď nám to príde vhod.