Plnená mäsová roláda je ozdoba sviatočného stola. Úhľadná a krásne narezaná vzbudzuje naozaj priam rešpekt. Pritom to vôbec nie je náročné. Inšpirujte sa a skúste to s nami. Ak sa vám predsa len stane, že sa niekde vyskytne trhlina, nebojte, pečenie všetko zachráni, vďaka pečeniu zostane vaša roláda pohromade.
Plnená mäsová roláda na slávnostný stôl
Postup:
- Mäso aj klobásu vyberieme z chladničky až tesne pred použitím, je lepšie keď sú chladnejšie, teda aj pevnejšie, lepšie sa nám s nimi bude pracovať. Ak použijete klobásu z mrazničky, ešte lepšie, stačí ju nechať vybranú z mrazničky len niekoľko minút.
- Pripravíme si plnku. Pečivo natrháme na menšie kusy a zalejeme ho mliekom. Po chvíli, keď pečivo stihne mlieko nasiaknuť, teda zmäkne, z pečiva ho vyžmýkame. Ďalej k pečivu pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, najemno nakrájanú cibuľu, vajce a trochu soli s korením. Všetko dobre premiešame.
- Mäso narežeme (viď postupové foto), tak, aby sme získali čo najväčšiu plochu, a menšiu hrúbku plátu. Zároveň však ale dbáme na to, aby nám nevznikli v pláte diery. Následne tĺčikom na mäso vyklepeme na tenšiu vrstvu. Ak sme šikovní, podarí sa nám dokonca rôznymi smermi klepania docieliť súmerný obdĺžnikový tvar.
- Mäsový plát osolíme a okoreníme. Rovnomerne naň rozložíme pripravenú plnku. Dbáme na to, aby okraje zostali prázdne. Nechceme totiž, aby plnka z rolády pri rolovaní vytekala. Na plnku dáme doprostred klobásu a potom už len opatrne celý plát mäsa zvinieme do rolády. Nezabúdame klobásu tlačiť smerom k stredu rolády. Pomocou kuchynského špagáta ešte celú roládu zviažeme. Nebojíme sa povrázok použiť, je to zaručený pomocník, ktorý roládu bude držať pohromade, kým sa mäso vďaka pečeniu zatiahne.
- V hlbokom pekáči rozpustíme trochu masti a roládu na ňom zo všetkých strán opatrne opečieme. Mäso sa tak pekne zatiahne a bude mať peknú farbu. Trochu roládu aj osolíme a okoreníme. Nakoniec ešte k výpeku pridáme trochu vody a lyžicu horčice. Pekáč prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry cca 60 minút alebo jednoducho do zlatista.
- Po upečení roládu ešte necháme chvíľu odpočívať, potom odstránime špagát a môžeme ju nakrájanú servírovať. Dobrú chuť !